KOMISIJA ZA REŠAVANJE STATUSA INSTITUTA IGALO: Za spas presudni vreme i odgovornost

V.V.

15. 02. 2024. u 09:06

Na prvoj sednici Komisije za rešavanje statusa Instituta Igalo koji je pred stečajem zbog višemilionskih dugova, zaključeno je da kratkoročnim merama treba odložiti ili eliminisati najgori scenario, a strateškim obezbediti „spasavanje i restrukturiranje“ koje će značiti dugoročnu profitabilnost i konkurentnost na tržištu.

КОМИСИЈА ЗА РЕШАВАЊЕ СТАТУСА ИНСТИТУТА ИГАЛО: За спас пресудни време и одговорност

Foto:RT HN

Kako je saopšteno iz Vlade, na prvom sastanku  Komisije u proširenom sastavu razmotren je konsolidovani izveštaj o poslovanju Instituta u prethodnih pet godina- Akcenat je bio na finansijskim parametrima poslovanja i strukturi dugovanja, raspoloživim resursima, analizi rizika koji ugrožavaju kao i analizi mogućnosti koje obezbeđuju opstanak ustanove.

Konstatovano je da je pred Komisijom ozbiljan izazov jer država kao većinski vlasnik nije ni u zakonskoj ni u finansijskoj mogućnosti da nastupi kao poverilac koji će preuzeti sva dugovanja na sebe, uprkos činjenici da je upravo država svojim višegodišnjim nesavesnim i neodgovornim odnosom gurala Institut do ivice  stečaja.

Tokom rasprave pomenuto je više  modaliteta za rešavanje statusa Instituta – od  dodele državne pomoći, preko promene vlasničke strukture, dokapitalizacije, povećanja cena usluga za domaće stanovništvo i njihovog usklađivanja sa tržišnim cenama koje važe za inostrane korisnike, prodaje imovine i otvaranja novih tržišta. Zaključeno je međutim da nijedan od ovih modela pojedinačno ne rešava akutni problem u kojem se Institut nalazi.

Posebna pažnja posvećena je  dugu prema najvećem poveriocu –Jugobanci Beograd i dodatnom usložnjavanju problema nakon pravosnažnih odluka o potraživanjima zaposlenih, čime ukupna dugovanja Instituta premašuju 20 miliona evra.

Ukoliko se prevaziđe tekuća nelikvidnost postoje realne šanse da država, uz postojeći menadžment, preuzme inicijativu u izradi održive i uspešne strategije poslovanja i da valorizuje sve resurse Instituta kao jedinstvene i međunarodno priznate ustanove u oblasti medicinskog turizma.

Sva resorna ministarstva čiji su predstavnici članovi Komisije zadužena su da u narednih sedam dana oforme operativni tim koji će ponuditi najefikasnije rešenje kako bi se deblokirao račun Instituta i omogućilo pružanje usluga  domaćim  i inostranim korisnicima koji očekuju ponudu Instituta. Nakon toga bio bi razmatran strateški model za dugoročno, održivo i profitabilno poslovanje, saopštili su iz Vlade.

Završna poruka predsednika Komisije, dr Srđana Pavićevića bila je da je Institut „tipična žrtva tranzicije“ te da za „ovaj naš zdravstveni i turistički dragulj, nije presudan prostor, pa čak ni novac, već vreme, odgovornost, ekspertska pamet i, u krajnjoj liniji, solidarnost svih akcionara“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave