ŠTRAJK LUČKIH RADNIKA: Turci nisu radnicima povećali plate devet godina

B. DABIĆ

12. 10. 2023. u 13:52

JEDNOČASOVNI štrajk upozorenja održali su danas radnici privatizovanog dela kompanije AD Luka Bar, zaposleni u preduzeću Port of Adria.

ШТРАЈК ЛУЧКИХ РАДНИКА: Турци нису радницима повећали плате девет година

Port of Adria

Radnici navode da Turci od 2014. godine nisu podigli platu radnicima, a 2019. i 2020. godine, u vreme epidemije, smanjili su za nekih 11 ili 12 odsto.

Radnici pomorske kompanije Port of Adria (PoA) održali su danas štrajk upozorenja zbog veoma niskih zarada i ugrožene egzistencije zaposlenih.

Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Ratka Stanisavljevića, radnici traže povećanje zarada. On kaže da su njihovi zahtevi jednostavni, sa ciljem povećanja plata, koje su u ovom trenutku jako niske.

Ukoliko poslodavac ne poveća zarade, stupiće u generalni štrajk. Radnici traže povećanje zarada za 40% ističući da su prosečne plate u Port of Adriji niže od crnogorskog proseka, što nije karakteristično za lučka preduzeća.

U preduzeću radnici su članovi dva sindikata. Oba Sindikata su saglasna da 30 dana daju rok poslodavcu da udovolji zahtevu radnika.

-Štrajk upozorenja je održan danas od 9.00 do 10.00 časova u preduzeću. Radnici su bili na radnim mestima, ali nisu obavljali radne zadatke, kazao je predsednik Sindikalne organizacije zaposlenih u PoA Zoran Martinović. Štrajk podržava i Sindikalna organizacija PoA na čijem čelu je Ratko Stanisavljević.

Iz sindikata navode da skoro polovina zaposlenih u firmi radi za minimalnu platu od 450 evra. Neprihvatljivo je, ističu iz Sindikata, što radnici sa istom stručnom spremom uz preko 20 godina radnog staža imaju 450 evra platu kao zaposleni koji je počeo raditi pre dva meseca. Za iste poslove radnici u privatizovanom delu Luke Bar imaju za nekoliko stotina niže plate nego njihove kolege koji su ostali u preduzeću AD Luka Bar čiji je većinski vlasnik država. Vrednost koeficijenta u PoA je niža nego u Luci Bar za ista radna mesta. 

Iz sindikata naglašavaju da se u PoA Kolektivni ugovor ne poštuje. Problem zaposlenih u PoA je što su koeficijenti i startni osnov za obračun plata niski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!