SPAJIĆ ZATRAŽIO DA VRATE DVA MANDATA: Lider PES pritiska dve poslanice zbog stavova o vladi

V.K.

20. 09. 2023. u 11:24

PROŠLO je više od mesec dana od kada je mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Milojko Spajić, lider Pokreta "Evropa sad", započeo konsultacije oko formiranja svog kabineta, a da se još ne nazire dogovor, niti se zna ko će biti konstituenti buduće izvršne vlasti. Iako je u početku bio optimista da će vlada koju će predvoditi imati podršku 49 poslanika, nastavljeno je sa osipanjem pa se broj sveo na 44, te 41, i danas ispod te "spasonosne kvote".

СПАЈИЋ ЗАТРАЖИО ДА ВРАТЕ ДВА МАНДАТА: Лидер ПЕС притиска две посланице због ставова о влади

V.K.

U međuvremenu usledili su potresi i u samom PES-u, pa je na sednici Glavnog odbora izostala podrška mandataru dve poslanice Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović koje su smatrale da bi prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore" trebalo da bude deo budućeg Spajićevog tima. U susret novom sastanku lidera PES-a sa poslanicima vrši se pritisak da njih dve "prelome" da li će podržati mandatara ili će vratiti mandate partiji.

Licemerno je ovo što "Evropljani" sada rade, jer ćute na otimanje mandata svom koalicionom partneru Alternativi. Naime, poslanica Jelena Nedović oglušila se o stav svoje Alternative da ne glasa za projekat Vlade koju predlaže Spajić, ali "Evropi sad" ne pada na pamet da taj mandat vrati pomenutoj partiji. Lider Alternative Vesko Pejak sumnja da u celoj ovoj zavrzlami ima korupcije.

- Da je naša poslanica imala malo više morala i savesti, priča oko ove vlade bila bi gotova. Sada je situacija veoma interesantna zato što rok od 90 dana Spajiću ističe, a nikome se ne ide na izbore - ocenjuje Pejak.

Spajić se našao u novim problemima jer su Demokrate Alekse Bečića jasno poručile da neće glasati za izbor vlade ako presudan glas bude iz DPS Mila Đukanovića ili sa liste "Zajedno" koju je predvodila 11. juna na izborima pomenuta partija.

- Odgovornost za eventualno neformiranje vlade nije na onima koji žele sastav usmeren prema evropskim vrednostima i jasnom razvlašćenju DPS, već ako je ima, počiva na onima koji nisu voljni slediti usmerenja i odluke organa sopstvene partije - poručio je generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

Da sva "prinicijelnost" Demokrata počinje i završava na "čuvenoj visokoj stolici predsednika Skupštine" ocenili su iz DPS.

- Tako se protiv kriminala bore predizbornom koalicijom sa Dritanom Abazovićem, osobom koju su nazivali kriminalcem i u stotinama saopštenja optuživali da je glavni zaštitnik mafije u Crnoj Gori. Takođe, vole Demokrate da se zaklinju kako nikada neće ništa glasati zajedno sa DPS, a zaboravljaju da su upravo sa nama srušili vladu Abazovića, podsetili su iz DPS.

Stanovi i posao za rođake

PRVI čovek Alternative Vesko Pejak saopštio je da su pre tri dana Demokrate potvrdile informaciju zbog koje su uskratili podršku PES, a to je da se pregovara sa DPS i Socijaldemokratama oko podrške novoj vladi.

- SD je tražio Ministarstvo prosvete, konkretno da Damir Šehović bude ministar, dok Mehmet Zenka (Demokratska unija Albanaca) nije tražio ništa kao 41 na listi. On bi verovatno naknadno tražio stanove, zapošljavanje rođaka, kadrova DPS. Zbog ovakvog koncepta vlade mi smo rekli - ne, hvala, navodi Pejak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)