POSETA DELEGACIJE EU BUDVI: Finalisti takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine

Марија Стевановић
Marija Stevanović

15. 09. 2023. u 15:33

DELEGACIJA EU koju je predvodio Sylvain Paskva, vođa Tima za koordinaciju evropskih prestonica kulture iz Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije posetila je Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture”

ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ БУДВИ: Финалисти такмичења за Европску престоницу културе 2028. године

Opština Budva

Ovom prilikom ministarka kulture i medija Maša Vlaović kazala je da je veoma zadovoljna posetom delegacije Evropske komisije i time što je kandidatura “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture” uspešno predala finalnu aplikaciju.

- Ministarstvo kulture i medija snažno podržava crnogorsku kandidaturu, koja predstavlja veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi. Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva. Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenju - kazala je Vlaović.

Jedan od domaćina, predsednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, rekao je da je " Uspešno završena poseta EU delegacije, koja upravlja takmičenjem za Evropsku prestonicu kulture, još jedan veliki korak na putu ka finalu, još jedan veliki uspeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore."

- Čitava naša kandidatura i ova poseta EU je dokaz da je kvalitetna i stabilna realizacija velikih kulturnih projekata i pomaka moguća samo kroz snažno uključivanje građana i lokalne zajednice, prepoznavanje njihovih potreba, izazova i stremljenja, a kroz otvorenu i međusobno komplementarnu saradnju institucija i vaninstitucionalne kulturne i umetničke scene koju vode i realizuju kreativni i stručni ljudi - kazao je Jovanović. - Zahvaljujemo se predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, predsedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i ministarki kulture i medija Crne Gore Maši Vlaović, pokretaču i koordinatoru kandidatire Dušanu Kaličaninu, timu kandidature, građanskim inicijativama i građanima Budve i Boke bez čijeg snažnog uključivanja i podrške ovaj uspeh ne bi bio izvodljiv.

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture” Dušan Kaličanin je nakon posete iskazao zadovoljstvo zvaničnom posetom EU delegacije, ali i uključenošću i posvećenošću "naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana". 
 
       VERUJU U POBEDU
- Uspeh ove posete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobedi u takmičenju za Evropsku prestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije u Briselu 19. septembra ove godine.
U ime tima kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture” zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Zbog te podrške, zbog probuđene energije Budve, Boke i Crne Gore verujemo u uspeh i idemo na pobedu u Briselu - kazao je Kaličanin.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)