OSTAVKE IM TEŽE NO IŠTA Pored Dritana Abazovića, još osmoro se nije odreklo jedne svoje pozicije

V.K.

31. 08. 2023. u 07:00

AGENCIJA za sprečavanje korupcije najavila je pokretanje prekršajnog postupka protiv devet javnih funkcionera koji se nisu odrekli jedne od funkcija iako to zakon nalaže. Pored premijera Dritana Abazovića i čelnika opština Kolašin Vladimira Martinovića i Tuzi Nika Đeljošaja, zakonski rok prekršili su i Ervin Ibrahimović, Admir Adrović, Filip Adžić, Ana Novaković Đurović, Vladimir Joković i Dragoslav Šćekić.

ОСТАВКЕ ИМ ТЕЖЕ НО ИШТА Поред Дритана Абазовића, још осморо се није одрекло једне своје позиције

V.K.

Prošao je zakonski rok od 30 dana u kojem su poslanici novog saziva Skupštine bili u obavezi da podnesu ostavku na jednu od dve funkcije koju obavljaju - javni posao ili poslaničku poziciju.

Abazović je saopštio da je pisao direktorki Agencije za sprečavanje korupcije Jeleni Perović i obavestio je da neće podneti ostavku na poslaničku funkciju sve do izbora nove vlade. Premijer i lider Građanskog pokreta URA je "zaradio" poslaničku poziciju preko liste "Hrabro se broji" koju su delili sa Demokratama.

Različiti aršini

IZ Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podsećaju da se ista stvar dogodila nakon parlamentarnih izbora 2020.godine. Dejan Milovac iz ove NVO kazao je da je pravovremena reakcija ASK izostala kada su bivši premijer Duško Marković i neki njegovi ministri nekoliko meseci obavljali dve funkcije, zakonodavnu kao poslanici i izvršnu kao premijer, odnosno ministri.

U ASK-u ističu da je nužno doneti zakon o vladi i zakon o skupštini kako bi se izbegle nedoumice oko nespojivosti funkcija. Napominju da dopisi premijera i određenog broja ministara kojima obaveštavaju Agenciju o radnjama koje će preduzeti, nemaju pravne posledice u smislu vođenja postupka radi utvrđivanja nespojivih funkcija. U saopštenju ASK ističe se da nije u njihovoj nadležnosti da se bilo kom javnom funkcioneru utvrdi prestanak javne funkcije, niti bilo koji javni funkcioner ima obavezu da im podnese ostavku na bilo koju od funkcija.

- Agencija mora biti obaveštena o podnošenju ostavke ili od organa vlasti u kome javni funkcioner obavlja funkciju ili od samog javnog funkcionera. Agencija ima nadležnost da utvrdi nespojivost javnih funkcija i da pokrene postupak protiv javnih funkcionera koji obavljaju dve ili više nespojivih javnih funkcija - navodi se u saopštenju.

Ostavku na jednu od dve funkcije na poslaničko mesto su podneli predsednici opština Nikšić Marko Kovačević, Herceg Novi Stevan Katić, Mojkovac Vesko Delić, Plav Nihad Canović i Bar Dušan Raičević. I poslanik liste "Za budućnost Crne Gore" Milutin Đukanović je odlučio da zadrži poziciju predsednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore. Ostavku je podneo i poslanik Pokreta "Evropa sad" Tihomir Dragaš iz razloga lične prirode, odnosno angažmana u kompaniji "Dojče Telekom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!