SAMO DA SRBA NE BUDE? Ibrahimović BS navodno preneo da im je uslov ispunjen i da za ZBCG neće biti mesta

V.K.

24. 08. 2023. u 07:00

KOALICIJA "Za budućnost Crne Gore" još nije dobila ponudu mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića da budu deo izvršne vlasti. Kako vreme odmiče sve je manje nade da bi ta "srpska priča" mogla da uđe u Spajićev tim. Prema trenutnim informacijama mandatar je načelno dogovorio formiranje vlade sa Demokratama (bez GP URA) i strankama manje brojnih naroda, koja će imati podršku 41 poslanika. Dostizanje kvote od 43 poslanika moglo bi se ostvariti ukoliko se u podelu resora uključi Socijalistička narodna partija (dva mandata). Ili do zbira 42 jer je svoju podršku najavio Mehmet Zenka, poslanik koalicije "Zajedno" koju predvodi DPS.

САМО ДА СРБА НЕ БУДЕ? Ибрахимовић БС наводно пренео да им је услов испуњен и да за ЗБЦГ неће бити места

V.K..

Glavni odbor Bošnjačke stranke podržao je učešće te partije u Vladi u kojoj bi njeni funkcioneri pokrivali resore saobraćaja, energetike, dijaspore, poljoprivrede i vicepremijersko mesto. Lider BS Ervin Ibrahimović je navodno preneo saborcima informaciju sa sastanka sa mandatarom Spajićem da je njihov uslov ispunjen jer za listu ZBCG neće biti mesta! Negde u isto vreme nosilac liste Albanski forum Nik Đeljošaj saopštio je da oni pristaju da budu deo nove Vlade Crne Gore.

Trzavice?

SPEKULIŠE se da je Milojko Spajić naišao na otpor dela članstva u PES i koaliciji. Navodno sedam poslanika Pokreta ne želi da podrži vladu koja bi imala podršku 41 i 43 poslanika, a u kojoj bi se našle stranke koje su godinama bile privezak bivšeg režima Mila Đukanovića.

- Preuzećemo odgovornost potpredsednika vlade za kapitalne investicije i ministra javne uprave - poručio je Đeljošaj.

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti" Milojko Spajić će za dan-dva obavestiti predstavnike ZBCG da je sa Demokratama i manjinskim partijama postigao dogovor o formiranju Vade i ponuditi im tri resora - prosvetu, turizam i poljoprivredu, uz eventualno jedno potpredsedničko mesto u Vladi! Priča se da je Spajić načelno dogovorio da Demokratama pripadne bezbednosni sektor koji uključuje potpredsedničko mesto u Vladi za bezbednosni sistem i ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, Ministarstvo održivog razvoja, ekologije, vodoprivrede i Ministarstvo kulture i medija kao i sporno mesto predsednika Skupštine Crne Gore, koje po principima koje je usvojio Pokret "Evropa sad" treba da pripadne koaliciji ZBCG.

Prema našim saznanjima Bošnjačka stranka će dobiti energetiku, saobraćaj, dijasporu, kao i potpredsedničko mesto u Vladi. Traže mesto šefa diplomatije, ali bi to mesto trebalo da pripadne PES kojem je pripao finansijski i socijalni sektor radi sprovođenja ambicioznog programa "Evropa sad". Albanskom forumu bi po toj raspodeli pripalo vicepremijersko mesto i ministarstvo javne uprave.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da su oni dobili određene ponude za učešće u Spajićevoj vladi, ali da o tome još nisu doneli konačnu odluku. Ako ZBCG prihvati ponudu Spajića, onda će biti doveden u pitanje načelan dogovor mandatara sa manjinskim strankama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona