MIROTOČI VEĆ 24 GODINE I NAZIVA SE "ŽIVA": Čudotvorna ikona iz Rusije stigla u Crnu Goru (FOTO)

V.K.

22. 08. 2023. u 18:38

U SABORNI hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, stigla je čudotvorna mirotočiva ikona Presvete Bogorodice ,,Umekšanje zlih srca”, jedna od velikih svetinja današnje Rusije koja je u stvari „Semistreljnaja“ (sedam strijela) ikona, čiji se mirotočivi lik nalazi u podmoskovskom selu Bačurino gdje je za nju po blagoslovu shiarhimandrita Ilije izgrađena kapela.

МИРОТОЧИ ВЕЋ 24 ГОДИНЕ И НАЗИВА СЕ ЖИВА: Чудотворна икона из Русије стигла у Црну Гору (ФОТО)

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Na portalu Radija Svetogira  navodi se da kada joj se  priđe, odmah se oseti nežan i blagočestiv miris, a na površini se vide male kapljice „nebeske rose“, rasute po licu, poput sitnih providnih bisera. Ikona mirotoči već 24 godine i s pravom se naziva „živa“, jer na određene događaje u društvu trenutno reaguje mirotočenjem ili krvotočenjem. Retko ju je naći u kapeli, u kojoj mirotoče još dvije ikone, jer „putuje“ po svetu i leči stradale i nemoćne.
 
Na ikoni je prikazana Presveta Bogorodica bez Bogomladenca sa sedam strela ili mačeva koji bodu Njeno srce. U ovom slučaju, sedam strela probijaju Telo Prečiste, o kojima je pravedni Simeon Bogonosac prorekao, obraćajući Joj se rečima: „A i tebi samoj probošće mač dušu, da se otkriju pomisli mnogih srca.“ (Lk. 2, 34-35)“, što označava punoću tuge, koju je Presveta Djeva Marija pretrpela u svom zemaljskom životu.
 
Svako ko se dotakne ove ikone Presvete Bogorodice, ne odlazi bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božije.
 
- Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan “soku” koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava. Među njima: zarastanje rana, antidepresiv, itd. Čak su snimili i film o tome. Slava o mirotočivoj ikoni otišla je daleko van granica Rusije. Posetila je Češku, Italiju, Nemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu, Belorusiju… Čudotvorna ikona je pet puta posetila Atos – Svetu Goru. U čast ikone, na Kipru je izgrađen hram. Ikona „Umekšanje zlih srca“ nastavlja da mirotoči. Prema njoj se pružaju mnoge ruke. Pružaju se, da osete toplinu i ljubav Bogorodice, Koja zna bol svakog srca, koje je okrenuto Njenom Sinu. Raduj se, presveta Bogorodice, pretvarajući Svoju tugu u našu radost!"
 
Nakon odslužene Svete Liturgije u prepunom vernika Sabornom  svima sabranim obratio se starešina hrama protojerej Nikola Pejović koji je naglasio da nijedna ličnost u istoriji naše Crkve i na zemaljskom šaru nije uzvišenija i tako veličanstvena kao što je to Presveta Bogorodica i da je u ove pripremne dane za veliki praznik Uspenja Presvete Bogorodice veliki blagoslov da crkvenu zajednicu u Podogorici pohodi ova čudotvorna ikona Presvete Bogomajke:
 
- Nijedna ličnost u istoriji naše Crkve i na zemaljskom šaru nije uzvišenija i tako veličanstvena kao što je to Presveta Bogorodica. mnoge su ikone Presvete Bogorodice čudotvorne, a mi smo imali tu radost i blagoslov da je i ova naša ikona koja se nalazi u Hramu pred početak Strasne sedmice mirotočila iz oka i miro je teklo sve do Vaskršnjeg ponedeljka. Evo ovih dana kada se i postom pripremamo da proslavimo praznik Uspenja Presvete Bogorodice, pohodi nas čudotvorna mirotočiva ikona ,,Umekšanje zlih srdaca”  kazao je prota Nikola I naglasio da nije slučajno da baš ova ikona dolazi među nas u vreme "kada smo se poprilično ohladili i otuđili jedni od drugih, a samim tim i od živoga Boga".
 
- Mnogo je nesloge, svađa, netrtpeljivosti, nerazumevanja među bližnjima, mnogo je bolesti i patnji, sve više razvoda nažalost među supružnicima, zato nije slučajno što nas je ova ikona pohodila jer nas podseća da ne možemo bez čistoga i smirenoga srca videti Boga, ne možemo na istinski način ljubiti Boga, niti možemo biti na istinski i pravi način sledbenici Hrista Boga našega”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije