GUŽVA U PARLAMENTU Mesta u poslaničkim klupama zauzeće 20 partija, van ostalo šest lista

V.K.

21. 06. 2023. u 21:28

U NOVOM sazivu Skupštine Crne Gore biće poslanika iz 20 partija koje su nastupile na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

ГУЖВА У ПАРЛАМЕНТУ Места у посланичким клупама заузеће 20 партија, ван остало шест листа

V.K.

Neke od njih su nastupile samostalno, a druge kao deo predizbornih koalicija, lista i saveza.

Lista Pokret "Evropa sad" osvojila je 24 mandata, a PES-u će pripasti najviše - 18, Ujedinjenoj Crnoj Gori, CIVIS-u, Alternativi, Novskoj listi i Stranki pravde i pomirenja po jedan, uz jednog nezavisnog poslanika.

Demokratska partija socijalista imaće u parlamentu 17 poslanika. Oni su nastupili u koaliciji sa Socijaldemokratama (tri poslanika), Demokratskom unijom Albanaca (jedan poslanik) i Liberalnom partijom čiji predstavnik zasad nije deo kluba poslanika. Koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima osvojila 13 mandata u Skupštini će imati devet poslanika iz redova Nove srpske demokratije, i četiri iz Demokratske narodne partije. Koaliciju "Hrabro se broji" predstavljaće 11 poslanika i to sedam Demokrata i četiri iz Građanskog pokreta URA. Bošnjačka stranka u novom sazivu parlamenta imaće šest poslanika. Albanski forum koji čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca imaju dva poslanika, mada oni dolaze iz Albanske alternative i Demokratskog saveza Albanaca. Socijalistička narodna partija i Demos imaju dva poslanika, mada su oba iz reda SNP-a. Albanska alijansa ima jednog poslanika, kao i Hrvatska građanska inicijativa.

Pregovori

KADA Državna izborna komisija proglasi konačne rezultate izbora (rok 26. jun), uslediće konsultacije sa predsednikom države Jakovom Milatovićem o tome kome će poveriti mandat za sastav nove vlade. Iz kabineta predsednika saopšteno je da će Milatović u petak 23. juna organizovati sastanak sa nevladinim sektorom. Prvi sastanak biće na temu unapređenja vladavine prava i ključnih reformskih izazova u Crnoj Gori.

Osim po nikad manjoj izlaznosti (56,4 odsto), ovi parlamentarni izbori ostaće upamćeni i po velikom broju takozvanih rasutih glasova kojih je bilo više od 29.000! To je, kažu analitičari, bilo očekivano s obzirom na veliki broj manjih i slabije poznatih učesnika u izbornoj trci. Glasovi su se po automatizmu prelili najbolje plasiranim koalicijama, predvođeni Pokretom "Evropa sad" i DPS. Na izborima 2016.godine kada je izlaznost bila više od 70 odsto broj rasutih glasova bio je duplo manji nego na ovim izborima! Ipak, najdrastičniji primer dogodio se 2009. godine kada je liste ispod cenzusa podržalo čak gotovo 12 odsto onih koji su izašli na birališta!

Formiranje Vlade biće izazovan posao posebno nakon izjave lidera PES Milojka Spajića da neće praviti vladu sa DPS i URA.

- Neformalni razgovori o sastavu nove vlade već su pokrenuti. U PES su otvoreni za razgovor sa koalicijom Za budućnost Crne Gore. To bi bilo dobro i zbog demokratizacije političkih odnosa u državi. Mislim da bi tako vlast bila stabilna, a vlada bi mogla da ima duži rok trajanja - ocenio je politički analitičar Boško Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)