KAKO JE PAO MILO ĐUKANOVIĆ? Svi detalji predsedničkih izbora u Crnoj Gori - Muk u Milovom štabu, pesma kod Milatovića (FOTO/VIDEO)

E. V. N.

03. 04. 2023. u 08:30

POSLE više od 30 godina vladavine Mila Đukanovića i njegove Demokratske partije socijalista, Crna Gora je dobila novog šefa države - jednog od prvaka pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića!

КАКО ЈЕ ПАО МИЛО ЂУКАНОВИЋ? Сви детаљи председничких избора у Црној Гори - Мук у Миловом штабу, песма код Милатовића (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. K.

Državna izborna komisija objavila je da je glasalo 69,33 odsto birača. Jakov Milatović je osvojio 58,9 odsto, a Milo Đukanović 41,1 odsto glasova izašlih građana. Glasalo je ukupno 375.853 Crnogoraca. Najveća izlaznost bila je u Šavniku - 87,5  odsto. 

Ovo su bili četvrti predsednički izbori od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sedmi od uvođenja višestranačkog sistema. Pravo glasa imala su 542.154 građana. Dok se u izbornom štabu Milatovića čula pesma, na drugom kraju Podgorice u izbornom štabu Đukanovića, najdugovečnijeg vladara u regionu - muk. Kada se čulo da je Đukanović pao, ispred sedišta "Evropa sad" u Podgorici ta vest propraćena je uz veličanstven vatromet.

DIK: 69,3 ODSTO

PREDSEDNIK Državne izborne komisije Nikola Mugoša saopštio je da je do 20 časova u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori glasalo 69,3 odsto glasača. Izlaznost u Baru je bila 62,45 odsto, Bijelom Polju 68,75, Budvi 68,23, Cetinju 67,16, Gusinju 37,83, Danilovgradu 79,45, Zeti 79,52 odsto. U Herceg Novom je izlaznost bila 66,14, Kolašinu 79,34, Kotoru 67,63, Mojkovcu 78,34, Nikšiću 75,20, Petnjici 48,65, Plavu 55,43, Pljevljima 76,39, Plužinama 79,31 odsto. U Podgorici je izlaznost bila 75,20 odsto, ali bez podataka sa svih biračkih mesta. U Rožajama je na birališta izašlo 58,31, Šavniku 87,56, Tivtu 69,02, Tuzima 57,31, Ulcinju 46, Žabljaku 73,49, Beranama 66,63 odsto. 

Podgorica je gorela od sreće pretežno mladih ljudi od kojih većina nije bila rođena kada je Milo došao na vlast. Ispred izbornog štaba predsedničkog kandidata Jakova Milatovića okupile su se u velikom broju njegove pristalice. Uz povike "Jakove, Jakove" i "Pobeda, pobeda" okupljeni su pevali o Kosovu i Metohiji, uz skandiranje Srbija - Kosovo. Vijorile su se trobojke i zastava države Crne Gore.

- Dočekali smo slobodu. Evo ostario sam i dožive da Mila ispratim u prošlost. Otvorila su se vrata novog života za našu decu, poručio je Tomo Bulajić. - Večeras je noć koju smo čekali više od 30 godina, kazao je jedan od lidera Pokreta "Evropa sad" Jakov Milatović, nakon pobede nad kandidatom DPS-a Milom Đukanovićem u drugom krugu predsedničkih izbora.

- Neka nam je sa srećom ova pobeda svih nas, kazao je Milatović na proslavi u Univerzitetskom centru u Podgorici. Neka nam je sa srećom pobeda pomirene Crne Gore, dodao je. Milatović je rekao da je Crna Gora napravila korak napred i "rekla zbogom prevaziđenom rezimu Đukanovića" i napravila korak ka boljoj, evropskoj Crnoj Gori.

- Vidite kakva je ovo sila zajedničke Crne Gore. Zato je ova pobeda ovako velika i ovako istorijska. Rekli smo zbogom kriminalu i korupciji. Ovo je istorijski dan za sve, pozivam sve da dostojanstveno slave, naglasio je Milatović i potom obećao da će biti predsednik svih građana.

- U narednih pet godina ćemo uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Takođe nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana i našim komšijama. Želimo zajedništvo, slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu. Ovo je zaista pobeda pomirene Crne Gore i Crnu Goru nikada više niko neće svađati - poručio je.

GLASAO MITROPOLIT

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije glasao je u drugom krugu predsedničkih izbora. Njegovo biračko mesto bilo je u Biblioteci i čitaonici "Njegoš" na Cetinju.

Predstavnici političkih partija koje su podržale Milatovića u drugom krugu izbora došle su u štab te stranke da proslave njegovu pobedu. Slavlje se potom preselilo na ulice i gradske trgove.

Foto: Printskrin/Tviter/MickeySpajic

I dok se ispred štaba PES slavilo i skandiralo "Milo ode" u štabu DPS u staroj zgradi vlade gotovo da nije bilo nikoga u jednom trenutku. U štabu Đukanovića u staroj zgradi vlade su bile samo novinarske ekipe, a prisutno je bilo svega desetak ljudi. U taboru DPS-a zavladao je muk. Njihov lider Milo Đukanović napustio je sedište stranke oko 23 sata veoma ljut i razočaran. Milo Đukanović je čestitao kandidatu "Evrope sad" Jakovu Milatoviću pobedu na predsedničkim izborima.

- Završeni su izbori. Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem. Čestitam Jakovu Milatoviću. Želim mu da bude uspešan predsednik. Ako on bude uspešan, to može značiti da Crna Gora može biti uspešna država - kazao je Đukanović.

Foto: printskrin/RTCG

Zahvalio je građanima "koji su masovnim učešćem na izborima doprineli da imamo još jedan demokratski i kredibilan izborni proces, koji doprinosi međunarodnom ugledu Crne Gore".

- Želim da se zahvalim svim građanima koji su mi dali poverenje. Nekad su ti glasovi bili dovoljni za većinu, u ovom trenutku nisu, ali su vredni kao planina. Ponosan sam na ogromnu podršku u sredinama u kojima većinu čine pripadnici manjinskih naroda - istakao je Đukanović.

Poručio je da je važno da Crna Gora napravi izbor 11. juna na vanrednim parlamentarnim izborima.

- Sve što se događa ovih dana, potvrđuje da Crna Gora nažalost nema Vladu, da ima zalutale institucije, što se pokazalo i u ovom izbornom procesu. Jako je važno da Crna Gora posle 11. juna dobije vladu koja će je odgovorno vodi - ti do evropskog cilja - navodi Đukanović.

Kazao je da je mogao izbore posmatrati "s tribina", ali da to nije želeo i da "to nije bilo na nivou moje odgovornosti prema Crnoj Gori."

BEČIĆ: DIKTATOR JE POBEĐEN

- DIKTATOR je pobeđen, ali borba za bolju budućnost Crne Gore se nastavlja samo sa ljudima koji žrtvu znaju ceniti, a slobodu slaviti - poručio je lider Demokrata Aleksa Bečić, ocenjujući da je pobeda Milatovića "temelj našeg pomirenja, napretka i evropske budućnosti". - Raduj se narode Crne Gore! Gotovo je! Završena je jedna diktatorska era i politička karijera koja je trajala 35 godina. Ovo nije samo običan dan, već istorijski dan, dan kada smo kao jedan tim i jedna država odlučili da slavimo slobodu.  

- U izbore me je uvela odgovornost prema Crnoj Gori, da zaštitimo nacionalnu čast Crne Gore i Crnogoraca. Mislim da smo to uradili sve ove godine, da smo to uradili danas. Nekad pobeđujete na izborima, nekad izgubite. I ovom procesu mislim da smo pokazali apsolutno odgovornost prema Crnoj Gori - zaključio je Đukanović.

Slavilo se noćas u gradovima širom Crne Gore.

Srpska trobojka od 130 metara dužine nošena je ulicama Berana. Zastava je prvi put nošena na litijama koje su krenule baš iz Berana.

Tviter/Nebojša Babović

Građani Budve u autokolonama su u velikom broju proslavili pobedu kandidata Pokreta "Evropa sad!" u drugom krugu predsedničkih izbora. Na više lokacija u Baru bili su višeminutni vatrometi. Tako Barani slave pobedu Jakova Milatovića u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Slavilo se i u Pljevljima, ispred kancelarije Pokreta "Evropa sad" ispaljen je vatromet. Veselo je bilo i u Nikšiću, Bijelom Polju...

Građani su nosili crnogorske državne zastave i srpske trobojke. Kolone automobila kružile su ulicama ovih gradova. I dok je veliki broj građana juče poručio: "Neka dođe mlađi", sa aspekta bezbednosti izborni dan protekao je mirno, uprkos nekim ispadima pojedinaca.

EPOHA ZLA

ZAVRŠI se i njegova epoha Zla. Razorio državu, uništio nam živote, i ostavio kriminalno nasleđe i nemoral. Neka je sa srećom. I ovo dočekasmo. A za ostalo neka nam je Bog u pomoć - poručio je jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević 

U Podgorici izvan jednog biračkog mesta potegnuti su čak i noževi, a razlog nije bila politika, nego neraščišćeni odnosi dve porodice. Policija u Nikšiću je po prijavi da jedna politička partija u Ulici Četvrte crnogorske u prostorijama Pčelarske organizacije vrši kupovinu ličnih karata, privela šest osoba. Potpredsednik DPS Jevto Eraković kazao je da su "kriminalne strukture" u Nikšiću pokušale da isprovociraju njihove aktiviste u Mesnoj zajednici Rastoci, rodnom kraju Mila Đukanovića. Eraković je rekao da je policija "bez ikakvog povoda" pretresla njihove prostorije i, kako je naveo - nije našla ništa. Aktivisti bivšeg režima u poznatom maniru krenuli su u kupovinu glasova, ličnih karata. Odziv iseljenika, međutim, bio je drastično manji od onog koji je očekivao predsednički kandidat DPS Milo Đukanović. Nezvanično saznajemo da je u ilegalnim štabovima došlo do pometnje jer putni troškovi (priča se i do 500 evra) dijaspori nisu plaćeni u zemljama iz kojih su došli na izbore, pa je njihov pritisak bio toliko veliki da "se novac morao hitno nalaziti". 

DODIK I CVIJANOVIĆEVA ČESTITALI

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović čestitali su kandidatu Pokreta "Evropa sad" Jakovu Milatoviću pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori. - Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusedskih odnosa uspešno sarađivati na korist građana Crne Gore i Republike Srpske - napisao je Dodik na svom "tviter-profilu". Cvijanović je Milatoviću uputila "najsrdačnije čestitke povodom pobede na predsedničkim izborima" i poželela mu da uspešno obavlja "odgovorne dužnosti koje su Vam poverili građani Crne Gore", prenosi Srna. Ona je izrazila uverenje da će pobeda Milatovića doprineti jačanju prijateljskih odnosa, kao i da će otvoriti nove perspektive partnerstva i saradnje na bilateralnom i regionalnom planu. 

VARHELjI SE RADUJE SARADNjI

KOMESAR Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji čestitao je kandidatu Pokreta "Evropa sad" Jakovu Milatoviću pobedu na predsedničkim izborima u Crnoj Gori. Varhelji je na Tviteru naveo da se raduje saradnji sa Milatovićem na ubrzanju neophodnih reformi na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. - Čestitke novom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću! Radujem se što ću raditi sa Vama na ubrzanju neophodnih reformi na EU putu Crne Gore- poručio je Varhelji.

ZAJEDNO ZA EVROPSKU CRNU GORU

PREMIJER Dritan Abazović čestitao je kandidatu Pokreta "Evropa sad" Jakovu Milatoviću pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora.

- Misija je završena - napisao je Abazović na Telegram kanalu. Premijer je dodao da je pred Crnom Gorom svetla budućnost.

- Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru - naveo je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!