CRNA GORA GLASA 11. JUNA: Milo Đukanović raspisao vanredne parlamentarne izbore

V.K.

17. 03. 2023. u 13:31

PREDSEDNIK Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun.

ЦРНА ГОРА ГЛАСА 11. ЈУНА: Мило Ђукановић расписао ванредне парламентарне изборе

Foto: Radio Petnjica

- Svi su svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je proizvela neodgovorna većina. Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata. Ubeđen sam da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora. Umesto toga, promenjiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku - rekao je Đukanović na pres-konferenciji u vili Gorica.

Kaže da ga je vratio na ponovno odlučivanje, ali da je, uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon usvojen.

- Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva. Poznato je kako se završio pokušaj formiranja Lekićeve vlade. Stoga su se stekli uslovi da saglasno Ustavu, član 92 stav 3, donesem ukaz o raspuštanju parlamenta. Primenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun - rekao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)