DŽOKER U RUCI FORCE: Rekonstrukcija izvršne vlasti sve dalja, ključna podrška UCG, ali oni su protiv

V.K.

09. 03. 2023. u 06:45

MODEL rekonstrukcije Vlade Crne Gore još nema podršku 41 poslanika u parlamentu, jer se tome protive iz Ujedinjene Crne Gore, članice skupštinske većine.

ЏОКЕР У РУЦИ ФОРЦЕ: Реконструкција извршне власти све даља, кључна подршка УЦГ, али они су против

Foto: Vlada Crne Gore

U slučaju da tako ostane do 15. marta, kada ističe "vek trajanja" Vladi Dritana Abazovića u tehničkom mandatu, onda šefu države Milu Đukanoviću neće biti problem da raspusti Skupštinu i najavi vanredne parlamentarne izbore. Međutim, poslanik Force, Genci Nimanbegu je neočekivano ušao u priču oko rekonstrukcije Vlade. Navodno bi on mogao biti džoker koji bi dao 41. glas za rekonstrukciju.

- Smatramo da dijalog nema alternativu, ali ne po svaku cenu. Ipak bi vanredni parlamentarni izbori doveli do stabilizacije političke scene u Crnoj Gori. Neki od oblika tehničke vlade je nešto oko čega možemo razgovarati, ukoliko su i drugi zainteresovani. To podrazumeva i oročeni rok trajanja i precizne obaveze - kazao je Vladimir Dobričanin, jedini poslanik Ujedinjene Crne Gore, koji je u međuvremenu pošao na specijalizaciju u inostranstvo, a poslovnikom Skupštine nije moguće glasanje "na daljinu", osim u slučaju kovida.

Međutim, poslanica DF Simonida Kordić izjavila je da bi bilo dobro da se nova Vlada formira pre nego Đukanović raspusti Skupštinu.

- Ako do toga ne dođe, parlamentarni izbori što se DF tiče nisu nikakav problem - poručila je Kordićeva.

Mandatar za sastav nove Vlade Miodrag Lekić pokušao je da ubrza priču oko formiranja njegovog kabineta, ali je izostala podrška dela većine. Juče se moglo čuti da Lekić razmatra mogućnost da predloži parlamentu formiranje tehničke vlade koja bi spremila izbore, ali se tome navodno protivi aktuelni premijer Abazović, smatrajući da je najbolje rešenje rekonstrukcija njegovog kabineta koji bi funkcionisao do redovnih parlamentarnih izbora naredne godine.

ALBANAC ĆE PRELOMITI?

PREMA našim saznanjima Genci Nimanbegu iz Force još nije "tvrdo odlučio", a ni njegova partija se nije odredila o glasu za rekonstrukciju. Ukoliko dođe do rekonstrukcije Vlade očekuje se da bude pojačana kadrovima Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, možda i Force.

 

Nepoverenje vladi Abazovića izglasano je u avgustu prošle godine. Od 81 poslanika, za njen pad bilo je 50 poslanika DPS, Demokrata, SDP, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore. Protiv je bila šefica parlamenta Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije. Ostali poslanici te partije, Demokratskog fronta, Demosa i GP URA nisu prisustvovali glasanju. Posle toga usledili su pregovori većine kada je dogovoreno da Miodrag Lekić bude mandatar. Ali, predsednik države Milo Đukanović odbio je da Lekiću da mandat, nakon što je većina u Skupštini krajem prošle godine usvojila izmene zakona o predsedniku, omogućivši tako mandataru da, ipak, formira vladu.

Međutim, 4. januara je propao je i taj pokušaj, a DF je za neuspeh optužio pokret URA i SNP, stranke koje kontrolišu aktuelnu Vladu iako u Skupštini imaju svega devet poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu