"ZELENO SVETLO " ZA POREZE: U Crnoj Gori novi nameti za slatkiše, cigarete, promet nekretnina, onlajn klađenje...

I. D. S.

23. 02. 2023. u 06:30

ODBOR za ekonomiju, finasije i budžet razmatrao je više poreskih zakona koje je predložila Vlada i dala zeleno svetlo da se oni usvoje u plenumu naredne sedmice.

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО  ЗА ПОРЕЗЕ: У Црној Гори нови намети за слаткише, цигарете, промет некретнина, онлајн клађење...

Foto: V. N.

Predloženim izmenama predviđeno je da se dodatno oporezuje dobit ofšor kompanija, veće poreze na promet nekretnina skupljih od 150.000 evra, dodatno oporezivanje onlajn kladionica, ali i veće akcize na plastiku, slatkiše i cigarete. Članovi odbora jednoglasno su podržali veće poreze i za promet luksuznih nekretnina, kladioničare, te ofšor kompanije.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović izrazila je skeptičnost kako će se oporezivanje plastike odraziti na domaće proizvođače. 

- I krajem 2021. godine se razmatrao sličan zakon, tada nije dobio podršku u parlamentu, deo kolega bio je protiv većeg oporezivanje slatkiša, a vrlo kritični su bili i kada je reč o uvođenju akciza na ambalažu od plastike. To je značilo poskupljenje vode, posebno proizvedene ovde, jer se time stvarala nelojalna konkurencija. Naime, proizvođači vode iz drugih zemalja ne bi imali to opterećenje, za razliku od domaćih. Pre svega bi trebalo da vodimo brigu o zaštiti domaće proizvodnje. Nisam sigurna ni da to činimo uvođenjem akcize na negazirane vode sa dodatkom šećera, jer to znači uvođenje akcize na sokove i to će opteretiti mnogobrojne proizvođače domaćih sokova - kazala je Popovićeva. 

Kada je reč o većim akcizama, ministar Damjanović tvrdi da se prethodnih dana bespotrebno spekulisalo da će to dovesti do novih poskupljenja, navodeći da će distributeri na proizvode sa šećerom biti opterećeni po par centi više po artiklu, što ne ugrožava njihov profit. 

SIVO TRŽIŠTE 

NEZADOVOLjSTVO većim koncesijama u delu onlajn klađenja nezadovoljni su predstavnici tog sektora. Navode i da nije problem da plaćaju veći porez, ali da nije u redu da država od njih uzima više, dok je nemoćna da reguliše nelojalnu konkurenciju i sivo tržište.

- To su većinom proizvodi iz uvoza, na koje monopolistički maloprodajni lanci obračunavaju enormne marže. Njihovo poslovanje neće biti ugroženo ako ne povećaju cene ukoliko se akcize povećaju. Uskoro će biti gotovi bilansi poslovanja, pa će moći da se vidi koliko desetina miliona profita imaju te kompanije - poručio je Damjanović. 

On se saglasio sa delom poslanika, da je jasno da su upravo te komapnije na talasu krize najviše profitirale, i zloupotrebile situaciju, te naveo da su cene skakale kada su se one uvećavale na svetskoj berzi, ali da ih nisu spuštali kada su one padale na međunarodnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove