DUGOVI NAGRIZAJU PRIVREDU U CRNOJ GORI: Neizmirene obaveze blokiranih preduzeća iznose oko milijardu evra

I. D. S.

07. 02. 2023. u 14:31

DUG preduzeća koja su u blokadi krajem decembra dostigao je novi rekord, te država i druga pravna lica od njih potražuju gotovo milijardu evra, pokazuju podaci Centralne banke. Da ovi podaci zahtevaju hitnu reakciju države, poručuju poslodavci, koji strahuju da bi nelikvidnost u narednom periodu mogla da ugrozi i zdravi deo privrede.

ДУГОВИ НАГРИЗАЈУ ПРИВРЕДУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Неизмирене обавезе блокираних предузећа износе око милијарду евра

Foto Arhiva

Prema podacima CBCG, na kraju decembra prošle godine blokadu računa imalo je 19.550 firmi, a ukupni dugovi koje poverioci pokušavaju prinudno da naplate iznose 998 miliona evra, što je rekord kada je reč o dugovanju privrednika prema državi i drugim preduzećima. U poređenju sa 2019. godinom, kada je u blokadi bilo preko 1.000 dužnika manje, odnosno 18.256, dug je uvećan za čak 55 odsto, odnosno 357 miliona evra.

U Uniji poslodavaca očekuju da država hitno reaguje i donese mere kojima će se zasutaviti dalji rast nelikvidnosti i sprečiti da kriza zahvati i zdrav deo privrede.

Kako navode, blokada računa proizvodi ozbiljan negativan efekat i po ostale poverioce blokiranih preduzeća, u smislu upitnog ispunjenja obaveza koje takva preduzeća imaju i prema njima. Oni su kazali da treba napraviti razliku između preduzeća koji su u problemima zbog kontinuirane loše poslovne politike i onih koji su došli u blokadu zbog uticaja spoljašnjih faktora, kao što su kriza, nedostatak sirovina, nemogućnost plasiranja robe i usluga...

EFIKASNIJA ADMINISTRACIJA

GODINAMA ukazujemo da je privredi neophodna efikasnija uprava, smanjena, racionalna i odgovornija javna potrošnja, što znači administracija koja je servis i podrška poslovanju privrednih subjekata, a ne njen teret. Svakako, ono što ne bi imalo opravdanje je da se nedostatak budžetskih sredstava rešava eventualnim uvođenjem novih ili povećanjem postojećih opterećenja - kazali su u UPCG.

- Ovu drugu grupu preduzeća ne treba unapred osuđivati, već za njih kreirati mehanizme koji bi povećali verovatnoću da ta preduzeća prežive, tj. izađu sa liste blokiranih, nastave poslovanje i priključe se zdravom delu privrede - navode u UPCG.

Kako ističu, neophodno je uspostavljanje istovetnog tretmana svih poreskih obveznika, uvođenje u legalne tokove svih onih koji posluju u "sivoj" zoni i rasterećenje privrede od nepotrebnih procedura.

Da je alarmantan podatak da je nelikvidnost došla do trenutnog nivoa, smatra i poslanik SD Boris Mugoša, koji napominje da od privrede dominatno zavisi "punjenje" budžeta, a samim tim i finasiranje plata, penzija, socijalnih davanja.

- Godinama ukazujemo na problem, ali i predlažemo mere za poboljšanje likvidnosti privrede. Neke od njih, kao što je paćanje PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi nekoliko puta su odbijene u Skupštini - napominje Mugoša.

BINUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a