JOŠ SE OTKLANJAJU POSLEDICE MEĆAVE: Mašinu nisam gasio 16 sati

E.V.N.

06. 02. 2023. u 21:30

Dragoslav Mrlješ, Vahid Salihagić i njihove kolege putari nisu štedeli sebe, nadljudski su se borili da pomognu ljudima u smetovima i da raščiste put

ЈОШ СЕ ОТКЛАЊАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ МЕЋАВЕ: Машину нисам гасио 16 сати

G. Šljivić

SA posledicama mećave koja je za vikend zavejala mnoga mesta i puteve jugozapadne, centralne i južne Srbije, danas su se još borili i meštani i putari i ekipe Elektrodistribucije. Vanredna situacija proglašena je u Trgovištu, a zavejanih sela ima i u opštinama Novi Pazar, Sjenica, Ivanjica, Nova Varoš i Prijepolje. Iako su sa teškim mašinama putari uspeli da probiju namete i pročiste većinu seoskih puteva, u nekim krajevima u tome ih je i dalje sprečavao jak vetar.

Prema rečima predsednika opštine Trgovište Nenada Krstića doneta je naredba da se do srede obustavi nastava u pet isturenih odeljenja škola u planinskim selima. Angažovana je i kompletna mehanizacija za čišćenje snega, jer su svi seoski putevi i danas bili neprohodni, a nanosi i do dva metra.

Teško je bilo i na putu između Sjenice i Novog Pazara, na deonici od Belih Voda, uz Postrmac, preko Duge Poljane do Štavlja gde je bilo zavejano desetak automobila. Posle višečasovne borbe sa smetovima, snegom i jakim vetrom, novopazarski putari osposobili su danas ovaj i ostale puteve, osim ka Goliji. Tamo se zbog jakog vetra i dalje ne može.

- Situacija je mnogo bolja na području Peštera. Probijamo i putni pravac od Golije do Raške, ali nam vremenske prilike nisu naklonjene - kaže za "Novosti" Sead Mujović, tehnički direktor preduzeća "Novi Pazar put". - Ni čistači, ni bageri ne mogu da se izbore sa jakim vetrom i smetovima od tri-četiri metara. Zabrana saobraćaja za teretna vozila i dalje je na snazi na magistrali Novi Pazar - Sjenica.

EDB: VEĆINA KVAROVA SANIRANA

EKIPE "Elektrodistribucije Srbije" su, i pored vrlo teških uslova na terenu, velikih smetova, jakog vetra i neprohodnih puteva, sanirale gotovo sve kvarove na distributivnoj mreži, koji su bili posledica velikog nevremena - ističu o ovom Javnom preduzeću. - Posebno je to bilo izraženo u brdsko-planinskim područjima zapadne, centralne i južne Srbije.

Kako navode, intenzivno se radi na saniranju preostalog manjeg broja kvarova na lokacijama koje, zbog smetova i neprohodnih puteva, nisu bile dostupne terenskim ekipama. Očekuje se da će i oni biti otklonjeni u najkraćem mogućem roku.

Sve ekipe ovog preduzeća i mehanizacija su na terenu. U pešterskim selima nema ugroženih domaćinstava, ali je bilo zavejanih vozila.

- Dobro poznajem zime na Pešteru, ali situacija je bila mnogo teška, neopisiva. Siguran sam da bi bilo mnogo ljudskih žrtava da nismo brzo intervenisali i da nije bio zatvoren saobraćaj. Ogromna količina snega je pala za kratko vreme.

Pretešku noć i smetove visoke i do četiri metra pamtiće Vahid Salihagić. Bez sna i odmora ovaj vozač kombinovane mašine za raščišćavanje snega proveo je na terenu:

- Strahota, jednom rečju! Ništa se nije videlo, veliki vetar, veliki smetovi. Izvlačili smo ljude iz snega. Bili su potpuno zavejani. Vadili smo ih iz kanala. Siguran sam da oni ne bi preživeli da nismo odmah reagovali. Na sreću, svi su živi i zdravi otišli kućama, a njihovi automobili nisu, čak, ni ogrebani. Razmišljao sam kako da pomognem tim ljudima, da li ima žena i dece, kako da ih spasem. Na svoj život nisam pomislio. U paralisanim automobilima našli su se mlađi, stariji ali i čitave porodice. Bogu hvala, nikom ništa nije bilo.

NEKI PUTNICI NOĆILI U HOTELU

MNOGI građani Novog Pazara ostali su da prenoće u Sjenici, zbog zatvorenog puta i jakih smetova. Među njima su bili i putnici autobusa koji saobraća na relaciji Sarajevo - Novi Pazar. Njima je prevoznik obezbedio prenoćište u hotelu.

- Svi su stigli u Pazar - kaže nam vozač Vahid Poturak. - Prenoćili smo u Sjenici i kad smo se odmorili krenuli smo za Pazar. U nedelju nam policija nije dala da prođemo, jer je put bio neprohodan. Učinili smo sve da putnicima olakšamo putovanje u datim okolnostima. Bolje im je bilo u toplom hotelu, nego na zavejanom putu gde smo svi mogli da se smrznemo. 

I njegov kolega Dragoslav Mrlješ nije se štedeo, nadljudski se borio da pomogne ljudima u smetovima i raščisti put.

- Od vetra prst pred okom nismo videli - kaže nam. - Najveći problem napravila su putnička vozila. Kada sam izašao na teren, nijednog automobila nije bilo. Za deset minuta bili su zavejani. Takvo nevreme ne pamtim, punih 16 sati nisam ugasio kamion. Čitavu noć nismo stali, nismo ni pomislili na spavanje.

Borba sa snegom na Goliji vodila se i sa ivanjičke strane. U noći između nedelje i ponedeljka palo je još oko pola metra snega. Snažan vetar formirao je ogromne smetove, posebno na putu Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, kao i na deonici od Prekog Brda ka Odvraćenici, gde nanosi dostižu i četiri metra. Teška mehenizacija je neprekidno na terenu. Prema rečima predsednika Opštine Momčila Mitrovića, najveći problem je jak vetar, koji za tili čas, nakon što prođu čistači, napravi nove nanose snega na putevima.

- Najveći problem pravi vetar koji je napravio smetove u selima na mestima gde nikada ranije nije bilo smetova. Sada ima nanosa snega od jednog do dva metra na bilo kojoj vrleti ili prelazu, livadi, gde je bilo otvoreno. Mnogo problema imamo u tim mesnim zajednicama. Imamo još dosta odsečenih, udaljenih zaseoka, ali najvažnije je da nemamo ugroženih domaćinstava. Normalizovano je i snabdevanje električnom energijom u Ivanjici - rekao je Mitrović.

POMOĆ BOLESNOM MILOŠU

MILOŠ Karaklajić iz ivanjičkog sela Cerova koji boluje od multipla skleroze u nedelju veče zbog snega i jake mećave nije mogao da se vrati kući. On je krenuo u Dom zdravlja u Ivanjicu po lekove, a potom je snežno nevreme zavejalo put, pa je Miloš morao da zatraži pomoć. Crveni krst i lokalna samouprava potrudili su se da ovaj čovek bezbedno stigne kući.

Na rudnjanskoj visoravni, osim vetra i nanosa od metar i po, najviše glavobolje "putarima" zadavala su, na putevima Studenica-Rudno i Rudno-Bzovik, oborena stabla koja su najpre morala biti uklonjena kako bi se sneg očistio mehanizacijom. Uprkos tome, put Studenica-Rudno je prohodan, potvrdio je za "Novosti" Mirko Vuković, direktor JKP "Putevi" u Kraljevu.

Mećava koja je tokom vikenda donela nevolje žiteljima novovaroškog i prijepoljskog kraja, danas se polako stišavala. Iako su neki seoski putevi u obe opštine i dalje neprohodni, najteže je u vrletima Zlatara i Murtenice, kao i u selima ispod Javora. Problema ima i u brodarevskom kraju, Skokuću, Jabuci, Babinama i Kamenoj Gori. Zbog problema sa snegom, u ponedeljak nije bilo nastave u matičnoj OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Jasenovu i njenim izdvojenim odeljenjima u Kućanima i Donjoj i Gornjoj Beloj Reci. Radnici Elektrodistribucije u ove dve opštine nadljudskim naporima, uspeli su da otklnone mnoge kvarove na dalekovodima i niskonaposnoj mreži, pa su u ponedeljak tokom popodnevnih sati svi potrošači imali struju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati