PODSTANARI I KORISNICI KREDITA NA UDARU: Rente stanova i rate u Crnoj Gori vrtoglavo rastu

I. D. S.

23. 01. 2023. u 21:55

GRAĐANI Crne Gore na udaru su raznih poskupljenja proteklih godinu dana.

ПОДСТАНАРИ И КОРИСНИЦИ КРЕДИТА НА УДАРУ: Ренте станова и рате у Црној Гори вртоглаво расту

Foto Shutterstock

Rasle su cene gotovo svih proizvoda i usluga, a posebnu glavobolju zadaju uvećani troškovi stanovanja. Cene kirija već prošle godine značajno su uvećane, a sa početkom godine i oni koju su krov nad glavom obezbedili zahvaljujući kreditu, rastom kamata, dobili su značajno uvećane troškove.

Vrtoglavi rast mesečnih renti počeo još prošle godine, a kako su objašnjavali iz agencija za nekretnine, glavni krivac za ta poskupljenja je ogromna potražnja nekretnina od strane Ukrajinaca i Rusa. Prema podacima jedne od agencija, cena mesečne kirije za jednosoban stan u Podgorici su u poslednjem kvartalu prošle godine u proseku je iznosila 414 evra, što je za čak 31 odsto više nego godinu ranije, kada je taj prosek bio 315 evra.

Da podstanari ne pamte teža vremena, da ne mogu preživeti bez pomoći države, poručili su iz njihovog udruženja. Oni su Vladi poslali zahtev da im se obezbede subvencije na kirije i struju.

- Ne postoji način da se ovo može prevazići ako država neinterveniše i ako donosioci odluka ne shvate da zaista moraju pomoći podstanarima. Posebno zbog toga što su među njima najranjivije kategorije društva: penzioneri, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, kojima je život sam po sebi već otežan. Svedočimo raznim teškim situacijama kroz koje prolaze podstanarske porodice jer više nijesu u mogućnosti da ispune obaveze ni prema stanodavcima ni prema sebi - kazao je Dragan Živković iz Udruženje podstanara.

Zbog svega toga, navodi, odlučili su se da zakucaju na vrata Vlade Crne Gore, te se u narednim danima očekuje i sastanak kako bi pokušali da nađu rešenje za tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Foto arhiva

Osim podstnara, troškovi stanovanja od početka godine značajno su uvećani i onima koji krov nad glavom pokušavaju da obezbede kroz kredit. Naime, od 1. januara, onima kojima kredit nije sa fiksnom kamatnom stopom, rata je uvećana za više desetina evra, a sve zahvaljujući rastu euribora koji trenutno iznosi 2,7 odsto.

Kako na primeru objašnjavaju u jednoj od banaka koja posluje na crnogorskom tržištu, korisnik kredita, kojem su sredstva u iznosu od 40.000 evra odobrena sa kamatom od 4,5 odsto + euribor sa rokom otplate od 20 godina, rata je iznosila 253 evra, da bi nakon poslednjeg rasta euribora ona dostigla iznos od 315. evra. Što znači da su se mesečni troškovi korisniku tog stambenog kredita uvećali za skoro 70 evra.

Da mesta optimizmu mnogo nema, te da se skoriji pad euribora. a time i kamata, ne može očekivati, poručuju iz Udruženja banaka.

- Ne možemo očekivati pad euribora dokle god traju inflatorni pritisci koji su još uvek vrlo jaki. Prema onome što se moglo čuti iz evropske centralne banke, raste euribora se očekuje do sredine ove godine. Kada je reč o inflaciji, projekcije EU su da će se ona tokom ove godine zadražti na nivou od nekih 6,7 odsto, te seneki konkretnije povoljna kretanja mogu očekivati u naredne dve godine – navode iz Udruženja banaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)