PLJEVLJA SE BORE SA VODENOM STIHIJOM: Poplavljeni Židovići, Radosavac i Ševari (FOTO)

M. D.

20. 01. 2023. u 18:25

ZBOG obilnih padavina koje traju nekoliko dana vodostaj Ćehotine, Breznice i Vezišnice je naglo porastao,što je uslovilo izlivanje reke Ćehotine u naseljima Ševari i Židovići dok se reka Vezišnica izlila u naselju Radosavac.

ПЉЕВЉА СЕ БОРЕ СА ВОДЕНОМ СТИХИЈОМ: Поплављени Жидовићи, Радосавац и Шевари (ФОТО)

Foto: M. Drobnjak

Obilne padavine proteklih dana stvorile brojne neprilike građanima ove opštine. Reke Ćehotina i Vezičnica izlile su se iz korita, a napunilo se i Otilovićko jezero, pa voda preliva preko brane.

-Na teritoriji grada, trenutno, imamo izlivanje na tri mesta gdje voda prelazi kolovoz, tako da smo uz asistenciju policije tu prekinuli saobraćaj za putnička vozila i ukoliko se nastave padavine i trend rasta vodostaja, pogotovo reke Ćehotine, voda može da uđe i u objekte - kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Pljevlja, Goran Čavić.

On je napomenuo da nema domaćinstava koja su poplavila i za sada nema potrebe za evakuisanjem stanovništva iz domova.

-Međutim, sva kritična mesta odnosno domaćinstva za koja od ranije znamo i imamo evidenciju da može da dođe do promene, obišli smo i upozorili - kazao je Čavić.

Najkritičnije je ipak na ušću reke Vezišnice u Ćehotinu.

- S obzirom na to da juče nije bilo većih padavina Vezičnica ima tendenciju pada. Pošto se na teritoriji grada uliva u Ćehotinu, one su se spojile, tako da dolazi do rasta vode na ušću Vezičnice u Ćehotinu jer je Ćehotina “pregradila” Vezičnicu. Tako se stvorila neka vrsta brane pa na tom mestu voda raste, iako u gornjem toku Vezičnica ima tendenciju opadanja - objasnio je Čavić.

On je dodao da su tu ugroženi industrijski objekti.

- Nema ugroženih ljudskih života za teritoriji Opštine Pljevlja, ali ima ugroženih materijalih dobara. U jednom prodajnom salonu nameštaja već smo intevenisali, nameštaj smo podigli na visočije tačke. Voda još nije bila ušla u objekat, ali znajući situaciju i vođeni iskustvom od ranije, očekujemo da se to može desiti jer je Ćehotina tu porasla oko metar - kazao je Čavić.

U naselju Ševari izlila se Ćehotina, što se dešava sa svakim jačim nevremenom.

-Međutim, osim jednog pomoćnog objekta, nema ugroženih domaćinstava, a polja, koja inače poplave, već su pod vodom i ovoga puta, kazao  je Čavić dodajući da Služba zaštite i spašavanja iz sata u sat prati situaciju i već su pripremili određene mere koje će preduzeti.

 

Voda sa vodovoda Breznica i Pliješ nije za piće

Usled pojačanih atmosferskih padavina došlo je do povećanja stepena mutnoće vode sa vodovoda „Breznica“ i „Pliješ“, te su vode sa tih vodovoda higijenski neispravne i ne mogu se koristiti za piće.

Voda sa trećeg vodovoda sa koga se grad snabdeva vodom „Jugoštica“ je higijenski ispravna i može  se koristiti za piće.

 

BONUS VIDEO - PODIVLjALI IBAR I LOVNIČKA RIJEKA: Poplave zbog padavina u Rožajama i Tomaševu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!