NAKON 43 GODINE IMOVINA VRAĆENA VLASNICIMA : Hotel Igalo čeka licitacija i prodaja

V.V.

17. 01. 2023. u 21:44

SUNOVRAT hercegnovskoh turizma, koji se desio se nakon privatizacije nekad uspešnog Hotelsko turističkog preduzeća Boka, dobio je posle 43 godine, epilog na sudu i imovina će biti vraćena vlasnicima.

НАКОН 43 ГОДИНЕ ИМОВИНА ВРАЋЕНА ВЛАСНИЦИМА : Хотел Игало чека лицитација и продаја

Foto: V.V.

Hotel "Igalo"  urušen i devstiran nakon okončanja višedecenijskog sudskog procesa čeka prodaja. Uslovi su se stekli po donošenju  pravosnažne presude na osnovu tužbi porodice Acović za povrat oduzetog zemljišta.

A urušavanje je počelo kada je, umesto obećanih investicija, novi vlasnik, podgorička Vektra Boka,  porušila hotel  „Tamaris“ i umesto njega “niklo” je parkiralište.  Sudski postupak trajao je pune 43 godine, a vodio se pred Osnovnim, Višim,  Vrhovnim i Ustavnim sudom. Presuda po tužbi porodice Acović postala je sada pravosnažna i izvršna, kazao je novinarima advokat Vukašin Šimrak.

- Pokrenut je postupak prinudnog izvršenja kako bi se naplatilo potraživanje Acovića koje sa kamatama iznosi oko četiri  miliona evra. Radi naplate tog potraživanja opredeljena je prodaja hotela Igalo jer je još 2003. Sud odredio privremenu meru zabrane otuđenja i opterećenja hotela  radi obezbeđenja tog potraživanja.

Ta privremena mera, kako komentariše Šimrak, “spasila” je hotel “Igalo” od raznih hipoteka kojima je opterećena imovina Vektra Boke”.

-Nijedna banka nije htela da konstituše hipoteku na toliko vrednom objektu ako već ima prethodno obezbeđenje.Postupak izvršenja je počeo, a sledi procena vrednosti i onda javna prodaja - objašnjava Šimrak.

Hotel Igalo je, kako objašnjava, opterećen  raznim zabeležbama parničkih postupaka i drugih potraživanja, koje je nemoguće izbrisati ni za deset godina. S druge strane  u okolnostima prinudne prodaje novi sticalac koji na javnoj prodaji kupi hotel Igalo biće rasterećen svih tih opterećenja.U izvršnom postupku javni izvršitelj predaje objekat sticaocu bez ikakvih zabeležbi što void valajnoj investiciji u Herceg Novom, rekao je Šimrak.

Osim Acovića, od prodaje hotela “Igalo”  koju Šimrak očekuje za oko mesec, mogli bi biti izmireni svi poverioci koji imaju izvršne isprave a obezbeđene su na tom objektu.

Aleksandar Acović je pre Drugog svetskog rata sa Vladetom Savčićem kupio 44 hiljade kvadrata atraktivnog zemljišta od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu. Na osnovu Zakona o nacionalazaciji, polovina tog placa koja je pripala Acoviću, 1959. godine je nacionalizovana. Osamdesetih godina prošlog veka njegovim naslednicima je sudskom odlukom plaćeno šest hiljada kvadrata zemljišta, a za ostatak nikada nije sproveden upravni postupak.  

Opština Herceg Novi potom je zemljište kao društvenu imovinu  ustupila HTP Boka, a na delu parcele  je sagrađen hotel “Igalo”. U imovinu Acovića sa porodicama Savčića  i Stankovića, kao suvlasnicima, bili su upisani i hoteli “Jadran”, srušen u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, “Boka” sa bogatim parkoma u Igalu hotel  koji se nalazio na lokaciji gde je danas stara zgrada  Instituta “Igalo”. Za  Park „Boka“ u kome se  nalazio hotel, takođe se vodi maratonski sudski postupak za povrat imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!