CRNOGORSKO PRIMORJE: Zakup plaža u tekućoj godini po starim cenama

B. DABIĆ

15. 01. 2023. u 11:32

Zakup plaža na Crnogorskoj obali ostaje po starim cenama do kraja kalendarske godine.

ЦРНОГОРСКО ПРИМОРЈЕ: Закуп плажа у текућој години по старим ценама

Foto: Biljana Dabić

Novi cenovnik za zakup plaža će početi da se primenjuje nakon isteka petogodišnjih ugovora o zakupu morskog dobra, odnosno od kraja 2023. godine, što će rezultirati značajno većim prihodima Javnom preduzeću, a samim tim posledično i još većim investicijama u Crnogorsku  obalu .To je kazao direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Foto: Biljana Dabić

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom Marko Mikijelj

- Ni ove sezone neće biti povećanja cena zakupnine delova morske obale. Cenovnik ostaje na snazi do isteka petogodišnjih ugovora, a od kraja 2023. počeće da se primjenjuje novi cenovnik, kazao je  Mladen Mikijelj.

 Minule sezone na crnogorskom primorju bilo je više od 500 kupališta, među kojima su najbrojnija javna kupališta, čija polovina površine mora biti oslobođena plažnog mobilijara.

„Na inicijativu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Vlada Crne Gore je tokom ove godine usvojila izmene cenovnika za zakup morskog dobra, kojima je u značajnoj meri povećan iznos naknada. Činjenica je da ranijim cenovnikom nisu na adekvatan način bile vrednovane lokacije na našoj obali, usled čega su pojedini korisnici bili privilegovani tako što su bili u prilici da na najekskluzivnijim lokacijama duž primorja ostvaruju značajne prihode, a da istovremeno za korišćenje morskog dobra plaćaju izuzetno male, da ne kažem simbolične naknade, kazao je Mikijelj.

Foto: Biljana Dabić

Velika plaža -Ulcinj

Morsko dobro je na taj način, smatra Mikijelj, u prethodnom periodu bilo uskraćeno za značajna finansijska sredstva, koja su mogla biti iskorišćena za realizaciju bitnih infrastrukturnih projekata na obali.

MILIONSKI PRIHOD

Inače, Javno preduzeće u protekloj godini zaključilo je rekordan broj ugovora o korišćenju morskog dobra i po tom osnovu ostvarilo najveći prihod u istoriji preduzeća u ukupnom iznosu od gotovo 7,8 miliona evra. Ova državna kompanija koja upravlja crnogorskom obalom minulu 2022. završila je sa plusom od više od tri miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024