PONESTAJE NACIONALISTIČKE DŽEBANE? Predsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović odgovorio na sramne napade na Danicu Crnogorčević

V.K.

12. 01. 2023. u 00:23

NAKON što je Danica Crnogorčević na Badnje veče ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici izvela pesmu „Oj junačka svijetla goro“, usledile su brojne reakcije, u kojima se pevačica optužuje za plagijatorstvo himne Crne Gore, čak se najavljuju i tužbe protiv nje.

ПОНЕСТАЈЕ НАЦИОНАЛИСТИЧКЕ ЏЕБАНЕ? Председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић одговорио на срамне нападе на Даницу Црногорчевић

Foto: Ujedinjena Crna Gora

Tim povodom oglasio se lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji je poručio da su se "Na noge 'digli junaci' kad su nakon godina i godina navodne gluvoće čuli Danicu Crnogorčević da peva 'Oj junaštva svijetla zoro, majko naša Crna Goro'".

- Problem je, navodno, što je prepevana himna? A kako je moguće pesmom koja je zapisana prvi put pre 150 godina prepevati himnu koja je nastala 2006. godine, uz sve kompilacije i redakcije koje je pretrpela od Sekulinog do Rankovog vremena? Ponestaje, međutim, nacionalističke džebane pa treba šenlučiti himnama i narodnim pesmama, vršljati po folkloru, istoriji, stihovima i predanju. Čistunci koji su bez srama „prepevali“ i „preimenovali“ ime Srpske pravoslavne crkve u Crkvu Srbije, abe se na pojavljivanje pesme iz vremena Knjaževine Crne Gore koja je pevana i prepevana mnogo puta, sve do Đilasa i Josipa Broza i to po željama naručioca - saopštio je Danilović.

On se pita da li je Srbima iz Crne Gore matica ili matična država Crna Gora, odnosno, Srbija?

- Ako je nivo ljudskih prava i sloboda uznapredovao toliko da je nacionalnost stvar ličnog opredeljenja, a uz to, recimo, i rodna pripadnost, onda smo apsolvirali i matičnost država, valjda? Ima Srba kojima je matična država Srbija ma gde živeli i Crnogoraca kojima je to Crna Gora. Ima Crnogoraca kojima je matična država Srbija i Srba kojima je to Crna Gora. O Hrvatima, Bošnjacima i Albancima ovoga puta neću. Šta tu nije jasno? - pita se lider Ujedinjene Crne Gore.

BONUS VIDEO - "VESELI SE SRPSKI RODE": Snimak profesora koji u Tuzima peva izazvao haos na društvenim mrežama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini