JOŠ URA DA DA PODRŠKU LEKIĆU: Abazovićevi poručili, nema mesta zebnji

V. K.

26. 12. 2022. u 06:33

PREDSTAVNICI parlamentarne većine trebalo bi danas da dostave potpise 41 poslanika na kandidaturu Miodraga Lekića, lidera Demosa, za budućeg mandatara nove Vlade Crne Gore, predsedniku države Milu Đukanoviću, uz inicijativu da uz Lekića stoji većina i da je on mandatar za sastav Vlade.

ЈОШ УРА ДА ДА ПОДРШКУ ЛЕКИЋУ: Абазовићеви поручили, нема места зебњи

Foto V. Kadić

U slučaju da predsednik Crne Gore i ovog puta odustane od imenovanja za mandatara Lekića, po slovu zakona, to će uraditi šefica Skupštine Danijela Đurović (SNP). Očekivalo se da će ova priča biti završena u petak, ali se sa "overom" čekalo zbog GP URA, zato što je dvoje njihovih poslanika bilo odsutno. "Novostima" je potvrđeno u GP URA da nema mesta zebnji i da će se danas potpisima priključiti većini.

Kandidat za mandatara Miodrag Lekić je saopštio da smatra da niko od poslanika većine nije odustao i da će svi staviti svoj potis. Poznato je da je GP URA uz Socijalističku narodnu partiju, jesenas, tokom pregovora o novoj vlasti, odbio da potpiše podršku Lekiću iako im je bio prihvatljiv kao mandatar, tvrdeći da je posredi "zamka" i insistirajući da se prethodno utvrdi podela pozicija u potencijalnoj vladi.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, kazao je da u slučaju da Milo Đukanović ne pokrene konsultacije, Lekić i bez toga, u skladu sa izmenjenim zakonom o predsedniku, može početi razgovore s partijama o formiranju kabineta. On je poručio da ako Vlada ne bude izabrana do 15.ili 20. januara, treba razmišljati o skraćenju mandata Skupštini i vanrednim izborima. Prema izmenjenom zakonu, rokovi za formiranje Vlade teku od trenutka kad u Skupštini nije prihvaćen predlog Đukanovića za skraćenje mandata od 30.septembra.

 

KONATAR NE DA BEZBEDNOST

POTPREDSEDNIK i šef poslaničkog kluba URA Miloš Konatar kaže da će se paralelno sa dogovorom oko sudija Ustavnog suda odvijati i proces formiranja nove vlade. On je poručio da će taj pokret u pregovorima o novoj izvršnoj vlasti insistirati da zadrže sektor bezbednosti.

- Mi smo insistirali da se nastavi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao najvećeg zla koje preti državi Crnoj Gori. Tako da apsolutno želim da nastavimo ono što smo započeli - saopštio je Konatar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRUKA KAKVU ROLAN GAROS NE PAMTI: Rusija u šoku, niko ne veruje šta se dešava u Francuskoj (FOTO)