MILOŠEVIĆ JE UHAPŠEN ZBOG STVARANJA KRIMINALNE ORGANIZACIJE: Tužilac Novović o Konjeviću, Kenteri, Medenici...

V.K.

22. 12. 2022. u 23:20

POVODOM novog hapšenja i današnjeg saslušanja Rada Miloševića, specijalni tužilac Specijalnog državnog tužilaštva Vladimir Novović kazao je da je bivši direktor Uprave carine Crne Gore ranije dao izjavu u svojstvu građanina, a SDT je nakon toga nastavilo istragu.

МИЛОШЕВИЋ ЈЕ УХАПШЕН ЗБОГ СТВАРАЊА КРИМИНАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Тужилац Нововић о Коњевићу, Кентери, Меденици...

V. K.

Upravo posle te istrage je Milošević lišen slobode, zbog "stvaranja kriminalne organizacije".

- Plan je bio da se cigarete ne uništavaju, da se tamo sačinjavaju fiktivni zapisnici o uništenju odnosno da se samo 10 odsto cigareta uništi, a 90 odsto odlazi na crno tržište. Radi se o velikoj količini robe i možda ćemo objaviti taj podatak - kazao je Novović na TV Vijesti.

Miloševiću se stavlja na teret da je organizator kriminalne organizacije, a što se tiče dokumenta koji je ranije objavio predsednik SDP-a Raško Konjević, Novović se ne može izjasniti jer ga nije ranije video. Na pitanje šta je radio u Velikoj Britaniji i je li odatle stigla direkcija, Novović tvrdi da nisu dobili nikakav dokument ili informaciju koju bi mogli iskoristiti. Komentarisao je i navode Rada Miloševića da bivši čelnici Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Savo Kentera, Drago Spičanović i Đoko Pavićević iz Bara švercuju cigarete.

-Ukoliko mislite da je ANB uticao na SDT u smislu procesuiranja određenih ljudi, to nije tačno. SDT nastupa nezavisno i bez uticaja sa strane. Nema političkog uticaja bilo koje službe koji bi naterao SDT da radi protivno zakonu. Građani Crne Gore treba da se ponose radom SDT-a i treba javno da pohvale rad, kako to čine i međunaroni partneri. Kada to čine samo pojedini, stvara se percepcija o nesamostalnosti SDT-a - naveo je Novović.

Govoreći o transkriptima SKY aplikacije koje su poslali briselski i francuski sudovi, Novović tvrdi da, ako se govori o Milošu i Vesni Medenici - Miloš je organizator organizocvanenj kriminalne grupe, njegova majka je član.

- Optužnica protiv Miloša i Vesne Medenice se ne zasniva samo na SKY aplikaciji, već i na brojnim materijalnim i personalnim dokazima, spisima i predmetima, pretresanjem stana, a posebno pretresanjem telefona te i drugim personalnim dokazima - kazao je on.

Pretresom telefona došli su do materijalnih dokaza da su pojedine sudije njoj podnosili izveštaje a to su radili i pojedini specijalni tužioci.

Vesna Medenica/Miloš Medenica, Foto Printskrin/Foto Printskrin / Marko Milačić

- Redovno su je izveštavali, a nisu bili dužni. Ne znam zašto se to radilo, neka javnost donese zaključke - kazao je Novović, tvrdeći da je uveren u SKY dokaze jer su proistekli iz istrage francuskih organa.

Okrivljeni Saša Čađenović se sumnjiči da je pripadnik kriminalne organizacije ali i da je zloupotrebio položaj.

- Stavlja mu se na teret i da nije preduzeo krivična gonjenja u kasnije preotvorenom predmetu. Procesuirano je 11 lica za oko 30 krivičnih dela među kojima su i teško ubistvo, pranje novca, stavljanje opojnih droga. To je slučaj Petra Lazovića i Ljuba Milović - jasan je Novović.

Kako kaže, sve će biti predmet pažnje, ali to zahteva određeno vreme i to sve zavisi od obimnosti materijala, dodajući da koriste program za pregled SKY materijala ali da nemaju program za detaljniji pregled, a koji imaju zemlje u okruženju.

-Imali smo neposredan zahtev da nam se ustupi taj softver a ja se nadam pozitivnom odgovoru, jer će nam skratiti vreme za analizu. Problem je i što SDT nema pristup svim državnim podacima, kao Uprave za katatastar i imovinu i Upravu prihoda i carina - kazao je on.

Foto: Jutjub/MediaBiro

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Milivoje Katnić stao u odbranu Saše Čađenovića, Novović se na to nije osvrto.

- Kazao sam da postoji sumnja da je Saša Čađenović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret što je potvrdio i Viši sud. Što se tiče veze sa državnim udarom, ja sam kao sudija za istragu u tom predmetu izdavao određene naredbe, ali sam i izuzet iz tog predmeta. Taj slučaj ne mogu da komentarišem, ali je prethodni tužilac uputio dopis Višem sudu i podržao Čađenovićevu tezu. Drugim rečima, negira se da je cilj bilo prekrajanje. Ono što je Saša Čaeđnović naveo na glavnom pretresu, postupajući tužilac je isto to uradio - dodao je on.

Komentar Milivoja Katnića da je Petar Lazović bio agent na tajnom zadatku Novović komentariše da je Viši sud u Podgorici kazao sve što treba i da su oni počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret. Posao Uprave policije je da pronađe Ljuba Milovića i liše ga slobode i sprovede u SDT.

- Svi kontakti Ljuba Milovića sa službenicima Uprave policije su predmet interesovanje ali i vode računa o prirodi kontakata. To znači da je neko sa nekim radio i normalno je popiti piće sa njim. Ipak, postoji druga priroda kontakata kada se učestvuje u kriminalnim aktivnostima - jasan je Novović.

Partneri SDT-a se, podvlači on, ne nalaze u Srbiji i Rusiji, već je to FBI.

- Sa njima imamo kontinuiranu komunikaciju čak i na dnevnom nivou i sa njima imamo saradnju. Taj se odnos značajno popravio. Što se drugih službi tiče, sarađujemo i sa VB a imali smo i važne posete Europolu odnosno Hagu gde smo razmenili informacije. Mogu da kažem da uživamo podršku evroatlantskih partnera - kazao je Novović.

Što se saradnje sa ANB-om tiče, tek prekjuče je upoznao novog direktora i mišljenja je da je potrebno popraviti saradnju i prenos informacija. Na pitanje je li prethodna garnitura pravosuđa bila partijski poslušna, i na pitanje je li tačno da je Vesna Medenica pojedine sudije i tužioce držala u šaci, Novović navodi da oni mogu strahovati jedino u delu mogu li prikupiti dovoljno dokaza ili ne.

- Mi smo prikupili dokaze. Ukoliko budemo smatrali da se neki predmet nalazi u rukama osobe koja je bliska Vesni Medenici, onda ćemo pokrenuti zakonske mehanizme - kazao je Novović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)