BUDVA KONSTITUISALA ZAKONODAVNU VLAST: Nikola Jovanović predsednik Skupštine opštine

B. DABIĆ

18. 11. 2022. u 20:06

BUDVA je prva opština u Crnoj Gori u kojoj je nakon loklanih izbora 23. oktobra konstituisana skupština opštine.

БУДВА КОНСТИТУИСАЛА ЗАКОНОДАВНУ ВЛАСТ: Никола Јовановић председник Скупштине општине

Foto: B.Dabić

Na konstitutivnoj sednici koja je održana danas, za predsednika SO Budva većinom glasova, 24 od prisutnih 31,  imenovan je Nikola Jovanović ( DF) dosadašnji mendžer opštine.

Jovanović sa zahvalio svima koji su mu pružili podršku.

- Smatram kao posebnu vrednost činjenicu da su odbornici sa drugih izbornih lista podržali odluku za izbor predsednika SO Budva. Obaveza svih nas je da radimo na onome što smo obećali, svi bez izuzetka. Obavljaću funkciju po principu prvi među jednakima - kazao je Jovanović i dodao da mu čini posebnu čast i zadovoljstvo što je kao predstavnik izborne liste „Milo Božović- Budva na prvom mjestu!“ koja je dobila apsolutnu podršku građana, izabran na dužnost predsednika skupštine Opštine Budva.

On je podsetio da je Opština Budva uspela da vrati dugove od 50 miliona i da danas nema dugovanja. Jovanović je istakao  da će u narednom periodu zakonodavna vlast biti podrška izvršnoj i najavio prosperitet Budve. Skupština će, naglasio je Jovanović, delovati proaktivno i podnositi inicijative za izmene i dopune zakona i drugih propisa u cilju  decentralizacije vlasti, kako bi se dio nadležnosti vratili lokalnim samoupravama.

Foto: B.Dabić

 

Petar Odžić  je je u ime budućeg odborničkog kluba SDP ukazao na "nezakonitosti prilikom proglašenja izbornih rezultata" .

- Želeo bih da sugerišem jednu stvar, mi smo opština koja je prva progasila rezultate izbora i pored ustavne žalbe koja postoji. Mislim da je ova sednica trebalo da sačeka konačne rezultate izbora. Mislim da ćemo doći u problem legitimiteta svih budućih odluka , glasaćemo protiv izbora Jovaovića za predsednika SO Budva. Zbog političkog opredelenja glasaćemo protiv, ništa lično - kazao je Odžić.

On je dodao da “Pored sjajnog izbornog rezultata dolaze i obaveze”.

- Nadam se da će se buduća vlast odgovorno odnositi prema potrebama grada. Ono što mi kao opozicija možemo da pomognemo i uradimo mi smo tu za naše građane - rekao je Odžić.

Đorđe Vujović, predsednik Opštinske izborne komisije Budva, kazao je tačno je da su podnesene žalbe ustavnom sudu.

- Ali, identične takve odluke bilesu  odbijene 2016. godine. Gospodin Božidar Vujičić je identičnu žalbu, bez da je promenio jedan zarez podneo 2016. 2020. i 2022 godine. Nijedna žalba nije bila na osnovu povrede materijalnog prava - kazao je Vujović.

Milan Tičić iz DPS-a, takođe, je čestitao DF-u na pobedi.

- Sportski je da se čestita. Bićemo konstruktivna opozicija, ovo će biti sportska arena gde ćemo argumentovano da se nadmećemo, bez uvreda, čarki. Naglasio bih da ćemo mi biti protiv odluke da Jovanović bude izabran za predsednika skupštine zbog postupka koji se vodi pred pravodudnim organima protiv njega - kazao je Tičić.

Foto: B.Dabić

 

Ovim povodom za skupštinsku govornici je izašao predsednik Opštine Budva Milo Božović.

- Izjavama odbornika iz DPSa doveden je u pitanje kredibilitet našeg kandidata za predsednika SO Budva gospodina Nikole Jovanovića. Jasno mi je da političke opcije koje su doživele neuspeh, mislim na DPS, pokušavaju da diskreditujui kandidata za predsednika SO Budva, ističući da se protiv njega vodi sudski proces. Gospodin Jovanović je pokazao svoje kvalitete, pre svega iskrenost i hrabrost - kazao je Božović. - Nadam se da ćemo naći načina da svi zajedno radimo u interesu građana Budve.

Foto: B.Dabisa

 

Verifikovani odbornički mandati

Pre izbora Jovanovića za predsednika SO  Budva, na konstititutivnoj sednici   su verifikovani mandati 33 odbornika u Skupštini opštine Budva.

Verifikovano  je 18 mandata  odbornicima sa izborne liste „Milo Božović-Budva na prvom mestu – DF“, devet mandata koaliciji „Prava stvar – jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović – DPS, SDP, SD, GI 21. maj, četiri imaju kandidati sa izborne liste „Idemo ljudi – Dragan Krapović – Demokrate – Demos“, dok će u lokalnom parlamentu sedeti po jedan odornik sa izbornih listi URE „Može Budva može Crna Gora“ i „SNP – Temeljno za Budvu“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)