I U BANJALUCI ROBOTI ASISTIRAJU HIRURZIMA! Stručnjaci iz Slovenije na UKC Srpske održali seminar o savremenim metodama lečenja

T. C.

18. 05. 2024. u 20:08

OPERACIJA uz robotsku asistenciju donosi značajne prednosti kako za hirurga, tako i za pacijenta, a to su mogućnost rada na teško dostupnim, malim i uskim područjima, više spretnosti i preciznosti prilikom operacije, manji ožiljci i manji gubitak krvi, te kraći boravak pacijenta u bolnici.

И У БАЊАЛУЦИ РОБОТИ АСИСТИРАЈУ ХИРУРЗИМА! Стручњаци из Словеније на УКЦ Српске одржали семинар о савременим методама лечења

Foto: Srna

Robotska hirurgija više nije budućnost već sadašnjost savremene medicine. Prepoznali su to i na UKC Republike Srpske te su na seminaru o robotskoj hirurgiji, koji je održan u ovoj ustanovi, predstavljene najnovije metode u ovoj oblasti, koje se uspešno primenjuju u Evropi, predstavili su stručnjaci iz Ljubljane.

Šef Odeljenja za ezofagogastričnu hirurgiju na UKC-u Ljubljana Primož Sever ističe da robotska hirurgija podrazumeva minimalno invazivnu tehniku, proceduru koje se izvodi kroz male rezove, a pacijentima omogućava lakši oporavak.

- U UKC-u Ljubljana, hirurgija uz pomoć robota izvodi se od 2020. godine. Ova metoda omogućava hirurzima da izvode mnoge vrste složenih procedura sa više preciznosti, fleksibilnosti i kontrole - kaže šef Odeljenja za kolorektalnu hirurgiju, UKC Ljubljana, Jan Grosek.

Ovo je još jedan veliki uspeh UKC Republike Srpske koji pokazuje da je ustanova od struke i nauke, naglasio je direktor UKC Srpske Vlado Đajić.

Prednosti

OVO je prilika da se trasira put za robotsku hirurgiju, i da kroz predavanja stanovništvo i naše medicinsko osoblje upoznamo sa robotskom hirurgijom, tj. kako se izvodi, i koje su prednosti iste, istakao je načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske, Zoran Aleksić.

- Pričamo o nečemu što je bila misaona imenica i što još nije zaživelo, a to je robotska hirurgija koja predstavlja vrh hirurgije. Nadam se da će i ova hirurgija kod nas zaživeti. Dajemo sve od sebe da našim pacijentima omogućimo i dijagnostiku i terapiju kakvu imaju najveći i najprestižniji medicinski centri - rekao je Đajić.

Načelnik Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske, Zoran Aleksić se složio sa Đajićem da je ovo veliki korak za glavni grad Srpske.

- Imali smo priliku da vidimo njihove manuelne veštine tokom operacije koje mi nismo do sada videli u operacionim salama. U svakom slučaju nastavljamo sa saradnjom i edukacijom iz oblasti minimalno-invazivne hirurgije - kaže Aleksić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića