BEZ UPOTREBE GUMENIH METAKA, NIJE PUCANO NA GRAĐANE: Uprava policije CG o zbivanjima na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija

Марија Стевановић
Marija Stevanović

05. 11. 2022. u 19:07

UPOTREBE gumenih metaka na Cetinju nije bilo, pogotovo nije bilo pucanja na okupljene građane, a sve mere i radnje preduzete od strane policije su bile nužne i opravdane, a spovedene su u skladu sa zakonom u funkciji opšte bezbednosti, uključujući i izveštavanje o upotrebi sredstava prinude.

БЕЗ УПОТРЕБЕ ГУМЕНИХ МЕТАКА, НИЈЕ ПУЦАНО НА ГРАЂАНЕ: Управа полиције ЦГ о збивањима на Цетињу приликом устоличења митрополита Јоаникија

FOTO: Dragan Milovanović

Ovo je saopštila Uprava policije Crne Gore povodom teksta objavljenog na pojedinim portalima pod naslovom: „Koristili gumene metke, pucali po građanima koji su se udaljavali, krivotvorili izveštaje o upotrebi hemijskih sredstava...“, koji se odnosi na ponašanje pripadnika policije prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra prošle godine.

Uprava policije saopštava da daje punu podršku nadležnim pravosudnim organima da se do kraja ispita postupanje službenika policije povodom događaja od 5. septembra na Cetinju, ali  I još jednom poziva nadležne organe da nezavisno i adekvatno sprovedu istrage u odnosu na planirane, pripemane i realizovane radnje pojedinaca i grupa lica koje su bile usmerene na izazivanje nasilja, a kojom prilikom su te grupe lica uspostavile blokade saobraćajnica, posedovale i koristile protiv policije kamenice, improvizovana zapaljiva sredstva i predmete, palice, gas maske, a došlo je i do upotrebe vatrenog oružja od strane okupljenih lica i izazivanja požara. 

-Samo adekvatnom i suzdržanom reakcijom policije spriječene su teže posledice. Još jednom ćemo podsetiti javnost da je prilikom ovih nenajavljenih, nasilnih javnih okupljanja 15 pripadnika Uprave policije zadobilo povrede. Uporni su pokušaji brisanja činjenica da je grupa lica nasilno delovala i sprovodila napade na službenike policije. Sredstva prinude su bila upotrebljena nakon ispunjenosti zakonskih uslova usled protivpravnog i nasilničkog ponašanja, izazivanja nereda i vršenja napada na policijske službenike, saopštila je Uprava policije, koja apeluje na sve aktere na javnoj sceni, uključujući i medije, da u proceni situacije i iznošenju navoda vezanih za dešavanja na Cetinju od 5. septembra, budu objektivni i nepristrasni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)