OVO SU NOVE DUŽNOSTI PREDSEDNIKA: Nakon burne rasprave u crnogorskom parlamentu usvojene izmene Zakona

Novosti online

02. 11. 2022. u 13:18

IZMENE Zakona o predsedniku Crne Gore usvojene su sinoć, i prema tim odredbama, predsednik je dužan da predloži mandatara u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja Vladi u Skupštini.

ОВО СУ НОВЕ ДУЖНОСТИ ПРЕДСЕДНИКА: Након бурне расправе у црногорском парламенту усвојене измене Закона

Foto V. Kadić

Isto je dužan da uradi i ukoliko Vlada ne dobije poverenje u Skupštini, ako predsednik Vlade podnese ostavku ili mu prestane mandat iz bilo kog razloga u skladu sa zakonom.

Shodno usvojenom zakonu, predsednik je dužan da predloži novog mandatara u roku od sedam dana, u okviru roka od 90 dana od imenovanja prvog mandatara, za slučaj da je mandat vraćen jednom ili više puta.

Predsednik predlaže mandatara nakon obavljenih konsultacija, u formi razgovora sa predstavnicima svih političkih partija, grupa građana i nezavisnim poslanicima zastupljenih u Skupštini.

Predsednik se kroz razgovor, ili dostavljanjem pisanog obaveštenja od predstavnika političkih partija zastupljenih u Skupštini, ili dostavljanjem potpisa podrške poslanika u formi peticije, informiše o postojanju podrške kandidatu za mandatara, navodi se u predlogu izmena Zakona.

Poziv za konsultacije upućuje se u pisanoj formi

  • Konsultacije koje se obavljaju u skladu sa ovim članom, po izmenama, moraju biti završene najkasnije tri dana pre isteka roka za predlaganje mandatara Skupštini.
  • Predsednik je dužan i da za mandatara predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine, nakon što on prihvati kandidaturu.
  • Ukoliko skupštinska većina nije postignuta u korist jednog kandidata, predsednik može predložiti kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom, ali nakon ponovnih konsultacija.
  • Predsednik je dužan da dan nakon isteka rokova za utvrđivanje mandatara, predloži Skupštini donošenje oduke o skraćenju mandata, ako predlog mandatara kroz postupak konsultacija nije mogao biti utvrđen ili utvrđeni kandidat nije prihvatio kandidaturu, navodi se u izmenama.
  • Predviđeno je i da se sednica Skupštine sa predlogom odluke predsednika zakaže po hitnom postupku i održi u roku od pet dana od dana dostavljanja predloga Skupštini.
  • Ako Skupština ne usvoji predlog odluke predsednika da sebi skrati mandat, postupak predlaganja mandatara se ponavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)