TAJNI PODACI NA IZVOL'TE: Skandalozno priznanje smenjenog direktora ANB Sava Kentere na sednici Odbora za bezbednost

V.Kadić

31. 10. 2022. u 07:33

OTKRIĆE dojučerašnjeg direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Sava Kentere da je kao građanin a ne kao javni funkcioner, imao pristup tajnim podacima agencije, izazvao je buru negodovanja dela članova skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu.

ТАЈНИ ПОДАЦИ НА ИЗВОЛТЕ: Скандалозно признање смењеног директора АНБ Сава Кентере на седници Одбора за безбедност

Foto V. Kadić

Na pitanje predsednika Odbora Milana Kneževića (DF) kako je mogao da ima pristup tajnim podacima kada nije bio javni funkcioner, Kentera je rekao da je to uradio kao predsednik nevladine organizacije - Atlantski savet.

- Zbog ovoga Kentera mora biti procesuiran, smatra poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović. - I to zajedno sa onim službenicima te agencije koji su mu dozvoljavali pristup tajnim podacima dok je bio direktor jedne nevladine organizacije. Radi se, izgleda, o periodu kada je šef zloglasne, kriminalne ANB bio Dejan Peruničić, a predsednik vlade Duško Marković. Sada je na potezu glavni specijalni tužilac.

Vučurović naglašava da se Kenterovim priznanjem potvrđuje ono o čemu javnost odavno govori - da je deo NVO sektora najobičnija agentura koja za pare i druge privilegije radi za zapadne službe i odrađuje za njih razne prljave poslove.

Foto V. Kadić

Savo Kentera (prvi s leva)

- A to je zakonom zabranjeno. To su one NVO koje u kontinuitetu napadaju Demokratski front i govore kako najjača politička organizacija parlamentarne većine ne može u vladu, to su oni koji mrze srpski narod, napadaju SPC, Srbiju. Ne sme se zabraviti da su te NVO i pod kontrolom Demokratske partije socijalista pa se samim tim, osim što su pod kontrolom nekim ambasada nalaze i pod malignim uticajem mafije - poručuje Vučurović.

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da je Kentera protivzakonito imao pristup tajnim podacima ANB.

- Kako je moguće da jedna nevladina organizacija ima pristup tajnim podacima ANB? Dakle, dobili smo i zvanično obaveštenje da su politički protivnici diktatorskog režima bili građani drugog reda u Crnoj Gori koji su decenijama diskriminisani i ugnjetavani. Imajući u vidu ovaj prvorazredni skandal i zvaničnu potvrdu o dugogodišnjem kršenju ljudskih prava u Crnoj Gori, od strane lica koja su povezana sa stranim obaveštajnim službama, neophodno je da država napravi određene korake u pravcu makar delimičnog otklanjanja nezakonitosti i nepravdi. U ime pokreta Sloboda narodu čiji sam predsednik zahtevam od nadležnih institucija hitno donošenje zakona o otvaranju tajnih dosijea ANB, i to isključivo onih kojima su kršena ljudska prava građana u političkom i ideološkom obračunu sa neistomišljenicima. Da makar slobodni građani saznaju ko ih je špijunirao, diskriminisao, ugnjetavao i zbog čega, ako nisu uradili ništa protivzakonito - zaključio je Vukićević.

OTVORITI DOSIJEA

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je neophodno što pre otvoriti tajna dosijea, sprovesti duboku lustraciju službi policije, tužilaštva, sudova, carina, vojske.

- ANB i policiju treba očistiti od pojedinaca koji ne mogu da objasne svoje lično bogatstvo koje je višestruko veće od njihovih legalnih prihoda. Svi operativci i funkcioneri moraju proći poligraf u odnosu na nezakonite i protivustavne radnje koje su radili po naređenju partije i na okolnosti saradnje sa kriminalcima i primanju mita - zaključuje Medojević.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)