APLAUZI ZA MATIJU BEĆKOVIĆA: Srpski književnik i akademik primio nagradu "Izviiskra NJegoševa" u Podgorici (FOTO/ VIDEO)

V.K.

30. 10. 2022. u 20:04

U KRIPTI Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici akademik Matija Bećković je večeras iz ruku mitropolita crnogorsko primorske Joanikije primio izuzetnu nagradu "Izviiskra Njegoševa".

АПЛАУЗИ ЗА МАТИЈУ БЕЋКОВИЋА: Српски књижевник и академик примио награду Извиискра Његошева у Подгорици (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: V. Kadić

Sami čin dodele gromoglasno je pozdravljen aplauzom u prepunoj kripti.

- Religijska poezija Matije Bećkovića je luča u tami ovog vremena.

- Sretao se on sa Njegošem u poeziji van vremena i prostora. Matija je osnaživao kosovsku misao koja rađa srpske junake - kazao je mitropolit Joanikije.

- Glavna reč u njegovoj poeziji je Bog, čije ime je koren svih zemaljskih jezika, pa i srpskog - dodao je mitropolit.

Akademik Matija Bećković je u svojoj besedi pročitao poemu "Prahu oca poezije" posvećenu Petru Drugom Petroviću Njegošu. Potom je dodao da svi kojima je Njegoš bio svet, proglašeni su svetima pre njega.

-Vreme i svet će proći, ali Njegoš neće - poručio je Bećković, koji je rešio da novčani deo nagrade priloži" na ćivot mitropolita Amfilohija".

-Kada sam na  Cetinju dobio Njegoševu nagradu 1998.godine novčani deo nagrade priložio sam na ćivot Svetog Petra Cetinjskog i evo sada, 24 godine kasnije, novčani deo nagrade "Izviiskra Njegošev"a prilažem na ćivot Anfilohija Radovića, moračnog jasnovidca, i predajem je u ruke mitropolita Joanikija. Tako je odlučio Sveti Luka, i to onaj iz moračkog manastira - rekao je Bećković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)