MLEKO I JOGURT DUPLO SKUPLJI: Ako je suditi po najavama Udruženja, građani ne mogu da računaju na mirovanje cena

Z. Z.

13. 10. 2022. u 09:10

VIŠE, reklo bi se, nije iznenađenje što građani svakodnevno čuju ili vide neko novo poskupljenje. Za pojedine namirnice čak i bez najave.

МЛЕКО И ЈОГУРТ ДУПЛО СКУПЉИ: Ако је судити по најавама Удружења, грађани не могу да рачунају на мировање цена

Foto V. Danilov

To se, utisak je, najčešće događa sa mlekom i prerađevinama. A, sudeći po najavama iz udruženja koja se bave tom granom poskupljenja će se nastaviti.

Mleko i prerađevine minulih meseci poskupeli su gotovo 100 procenata. Tokom leta litar i po jogurta mogao se kupiti za nepunih evro i 20 centi. Sada je cena istog proizvoda iz uvoza preko dva evra, dok ono proizvedeno u Crnoj Gori košta nepunih evro i 80 centi.

Ništa nije bolja situacija ni kada je reč o popularnom mleku u tetrapaku. Pre dva ili tri meseca litar je koštao nepunih 80 centi, a trenutno za taj napitak treba izdvojiti evro i po. Nestašice u rafovima nema. Izbor je dobar pa je u ponudi pored domaćeg mleko uvezeno iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije.

- Imam troje dece. Dva litra mleka i bar flaša jogurta treba mi svakog dana. Za to treba izdvojiti svakodnevno pet evra. A to je samo dodatak nekom obroku. Zaista smatram da bi država morala odreagovati da se više zaustave poskupljenja te osnovne namernice - prokomentarisala je za naš list Ivana K. iz Podgorice.

A zasada država, reklo bi se, ne reaguje. Ima sastanaka sa farmerima i predstavnicima udruženja, ali bez konkretnih mera da se zaustave poskupljenja.

- Očekujemo da se podigne otkupna cena mleka. Stočari se nalaze u nezavidnoj situaciji.

Sadašnje otkupne cene nas dovode do toga da mnogi razmišljaju da rasprodaju grla i ugase farme. Inicirali smo sastanke sa otkupljivačima mleka da razmotrimo može li doći do podizanja otkupne cene koja se sada kreće od 30 do 43 centa po litru što određuje kvalitet - pojasnio je Vlado Lakić, sekretar Udruženja stočara Danilovgrad.

Dodaje da cene mleka od jula rastu u marketima pa, kako kaže, to plaćaju građani.

- Vlasnici trgovina o tome nas nisu obavestili. Trebali su, takav je bio dogovor. Naši prihodi su na granici rentabilnosti i jedino rešenje je da se povećaju otkupne cene. Ako toga ne bude, jedino rešenje će biti da obustavimo isporuku mleka sirarama i mlekarama.

Mora država konačno da odluči treba li joj sektor mlečnog govedarstva - poručio je Lakić.

SIR 10 EVRA, KAJMAK 20

NARAVNO, nije izostalo ni poskupljenje prerađevina od mleka. Na pijaci kilogram pljevaljskog sira košta osam, kolašinski lisnati je čak deset evra, zlatarski je u prodavnicama sedam, a kajmak je oko 20 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)