KAMION SA PLENOM SKRIVALI ČAK 30 SATI: Pronađen šleper pun cigareta koje su trebale da budu spaljene u Nikšiću

V. KADIĆ

04. 10. 2022. u 10:10

KAMION pun cigareta, vrednih oko milion evra, koji je "nestao" poslednjeg septembarskog dana tokom vožnje od carinskog skladišta "Zetatransa" u Podgorici na putu ka Nikšiću, gde je minulog četvrtka trebalo da budu spaljene sa preostalim delom duvanskih proizvoda, pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja pronašli su u blizini Veljeg brda kod glavnog grada Crne Gore.

КАМИОН СА ПЛЕНОМ СКРИВАЛИ ЧАК 30 САТИ: Пронађен шлепер пун цигарета које су требале да буду спаљене у Никшићу

Milošević i Abazović, Foto Vlada CG

U policijskoj akciji uhapšeni su šef komisije za uništavanje cigareta Uprave prihoda i carina Elvir Adrović i vozač kamiona Dalibor Brnović, koji je zaposlen u firmi "Brnović trans" iz Podgorice. Nezvanično se juče moglo čuti u Podgorici da je kamion bio krcat paketima cigareta i sakriven u jednoj sporednoj podgoričkoj ulici.

Potraga za kamionom krenula je u subotu ujutro, kada su policijski agenti snimili kako iz carinskog skladišta "Zetatransa" u pratnji članova Komisije za spaljivanje cigareta Uprave prihoda i carina, izlaze dva kamiona natovarena cigaretama, koje je trebalo odvesti do Nikšića na spaljivanje. Umesto dva, međutim, u fabriku "Javorak" stigao je samo jedan kamion. Posle više od trideset sati potrage, vozilo je pronađeno i na taj način u poslednji čas izbegnuto da cigarete završe kod švercera. Reč je o cigaretama iste marke, koje su crnogorski premijer Dritan Abazović i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević pokazali novinarima početkom septembra tokom zaplene u Luci Bar.

Premijer Abazović prvi je na svom tviter-nalogu potvrdio da je pronađen kamion pun cigareta, koji je nestao od carinskog skladišta "Zetetrans" u Podgorici na putu prema Nikšiću:

- Pronađene ukradene cigarete. Nema šale sa državom. Uzvraćamo udarac. Obećali smo i uradili - borba protiv kriminala bez pardona.

Posle saznanja da je u Nikšić u pratnji policije stigao samo jedan kamion, počela su privođenja sumnjivih osoba i službenika koji su bili u obavezi da štite cigarete.

Zbog nestanka kamiona, na informativni razgovor u policiji pozvan je direktor Uprave carina i prihoda Rade Milošević (funkcioner GP URA) koji je šest sati ispitivan, da bi potom bio pušten, ali bez mobilnog telefona koji je zadržan radi dalje istrage. On je u reagovanju poručio da je sve radnje i odluke iz svoje nadležnosti sprovodio u skladu sa zakonom, ali da je kao direktor "spreman da snosi odgovornost ukoliko se utvrdi kršenje bilo koje zakonske procedure iz njegove nadležnosti". Milošević je rekao da podržava akciju Specijalnog državnog tužilaštva i policije u cilju rasvetljavanja tog i svih slučajeva iz nadležnosti Uprave prihoda i carina. Istakao je da je za pet meseci njegovog mandata zaplenjeno više cigareta nego za poslednjih trideset godina.

Spaljivanje cigareta u Nikšiću, Foto Vlada CG

Povodom ovog događaja juče se saopštenjem oglasio jedan od lidera Demokratskog fronta i bivši član Odbora za odbranu i bezbednost Nebojša Medojević, navodeći da akcija "lažnog spaljivanja i krađe cigareta nije mogla biti ni osmišljena ni sprovedena bez direktnog učešća Dritana Abazovića, Rada Miloševića i njima lojalnih operativaca u Carini i policiji".

- Da jedan (od dva) kamiona nestane na putu od Podgorice do Nikšića, a da to niko ne primeti i da niko to ne prijavi policiji, moguće je samo kao deo dogovorene i planirane akcije kojom su rukovodili Abazović i Milošević. Zar nije čudno da Rade Milošević, koji je lično bacao cigarete u peć fabrike "Javorak", nije primetio da mu fali čitav kamion! Ako su iz Podgorice pošla dva kamiona, a u Nikšić stigao samo jedan, kako to da Rade nije primetio tu malu razliku - pita Medojević.

ISTRAGU DOVESTI DO KRAJA

MEDOJEVIĆ je pozivao specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića da, kako je rekao, odbaci politički pritisak Abazovića i da istragu o krađi i švercu cigareta dovede do kraja.

- Vozač i službenik carine to nisu ni fizički, a ni logistički mogli uraditi sami bez učešća Miloševića i Abazovića - tvrdi Medojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!