MITROPOLIT JOANIKIJE ZABLAGODARIO PATRIJARHU PORFIRIJU: Doneli ste očinsku ljubav narodu u Crnoj Gori

V. K./V. V.

28. 08. 2022. u 11:26

U LITURGIJSKOJ besedi mitropolit crnogorsko primorski Joanikije povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice i slave hrama na Savini zablagodario patrijarhu srpskom Porfiriju na dolasku u Crnu Goru i Herceg Novi.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ ЗАБЛАГОДАРИО ПАТРИЈАРХУ ПОРФИРИЈУ: Донели сте очинску љубав народу у Црној Гори

Foto: V. K./V. V.

- Doneli ste očinsku ljubav narodu u Biki, Crnoj Gori. Veliki praznik i veliki dan, slavimo i 640 godina od osnivanja Herceg Novog. Ovaj grad je bogat ponajviše duhovnosti, svetinjama, istorijom, on je grad Njegoša, Andrića, Sime Matavulja i mnogih drugih koji su izabrali da u njega dolaze i u njemu se nastane - kazao je mitropolit nakon čega je Njegova Svetost darovao Mitropolitu ikonu Svetog Stefana, arhiđakona, zaštitnika Novljana.

Patrijarh srpski Porfirije sa puno radosti došao je u ovo mesto donoseći blagost Svetoga Save.

- Molim se Bogu na mestu koje je posvećeno Savi i gradu Svetog Stefanar arhiđakona i prvomučenika i velikomučeniku. Pravoslavna vera baš zbog lika i profila ovog grada jeste uobličila sve ono što ovde postoji - pravoslavnu vera naših otaca - kazao je patrijarh i podsetio da svaka vera formira određen način života, kao i naša vera a to je pravoslavni hrišćanski način života.

- Krst i vaskrsenje je prostor vere. Ljubav je u temelju te vere. Ljubav hrišćanska je nadlogična. Presveta Bogorodica šiira od nebesa, preko njega naš Spasitelj došao na svet. Sva je u ljubavi i razumevanju. Bliža nam je nego što smo mi sami sebi bliski - ocenio je patrijarh, nakon čega mu je ispred Mitropolije crnogorsko-primorske i ovog hrama uručena ikona Majke Božije.

Usledio je pričest u kojem je veliki broj vernika primio svetu tajnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić