DESET ODSTO AKCIJA EPCG ZA ŽELEZARU: Elektroprivreda će uz podršku Vlade da preuzme nikšićku fabriku, čeka se zvanična odluka

I.D.S.

27. 08. 2022. u 07:12

VLADA je Elektroprivredi Crne Gore dala razrešene ruke da preuzme upravljanje nikšićkom Železarom.

ДЕСЕТ ОДСТО АКЦИЈА ЕПЦГ ЗА ЖЕЛЕЗАРУ: Електропривреда ће уз подршку Владе да преузме никшићку фабрику, чека се званична одлука

Foto: Printskrin

Konačna odluka bi trebalo da se donese na nekoj od sledećih sednica Vlade, a nakon toga čeka se rebalans budžeta, kako bi se obezbedilo 20 miliona evra potrebnih za kupovinu fabrike. Kako je za "Novosti" kazao predsednik sindikata železaraca, Ivan Vujović, predstavnici Vlade obećali su da će u narednim danima probati da dogovore poništenje odluka o otkazima koje turska kompanija već uveliko donosi, ali u štrajku ostaju odlučni, te će do daljeg ostati na krovu upravne zgrade, čekajući rešenje o sudbini fabrike.

Abazović je, nakon sastanka sa predstavnicima radnika nikšićke Železare, kazao da je logičan korak da Vlada kupi deset odsto akcija Elektroprivrede, kako bi od tog novca EPCG kupila imovinu Železare, ali da konačna odluka o tome treba da se donese na jednoj od sledećih sednica Vlade. Nakon toga, kreće se u proces kupovine fabrike. Kako je naveo, za to će biti potrebno 20 miliona evra, a taj iznos moći će da se obezbedi kroz rebalans budžeta koje se očekuje do 25. septembra.

Foto gov.me

Abazović sa železarcima

- Kupovina od strane države meni izgleda logično, zato što sve energetske kompanije u svetu rastu. To je posao u kojem u samo nekom neobašnjivom scenariju može nešto da se izgubi, a može dosta da se dobije. Tačno je da novac nije predviđen, ali ta pozicija mora da se otvori sa rebalansom budžeta koji će biti uskoro predložen u Skupštini. Nismo doneli zvaničnu odluku da li da kupimo akcije EPCG, tu odluku moramo doneti na sednici Vlade. Ovo nije posao koji je kratkoročan, a imamo veliku želju da se aktivnosti pokrenu što pre. Molim za malo strpljenja - kazao je Abazović nakon jučerašnjeg sastanka sa radnicima železare.

Da je premijer obećao da će učiniti sve da se odlože rešenja o otkazma, potvrdio je i Vujović. Kako je rekao, to je jedan od problema na koji su se fokusirali na sastanku. Dobili su i uveravanje da će država stati iza radnika i učiniti sve da se sve završi u njihovu korist.

- Nama je preostalo samo da čekamo. Premijer i Vlada učinili su sve što mogu, zaista se trude da se ovo reši u našu korist. Novi sastanak imamo u utorak, do tada bi trebalo da sa turskom kompanijom kontaktiraju u vezi sa rešenjima otkaza, pa da vidimo šta će biti - kazao je Vujović.

POSTOJI DOBRA I JAKA VOLjA

FINANSIJSKI direktor EPCG Miro Vračar kazao je da su pregovori sa turskom kompanijom "Tosjali" u toku.

- Svi smo na istom zadatku, kod svih postoji dobra i jaka volja i došli smo da rešavamo probleme što brže. Spremni smo kao državno odgovorna kompanija da završimo ovaj posao. EPCG je spremna da u skladu sa potrebama apsorbuje i nastoji da reši problem svih zaposlenih u Železari uz saglasnost i podršku Vlade - rekao je Vračar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)