DOLIJALA JE I MARAŠEVA: Bivša direktorka kompanije "Plantaže" uhapšena po nalogu specijalnog tužioca

S. ĐOKIĆ

25. 08. 2022. u 08:16

PRIPADNICI Specijalnog policijskog odeljenja uhapsili su bivšu direktorku kompanije "Plantaže" Vericu Maraš, zbog sumnje da je u saizvršilaštvu počinila zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

ДОЛИЈАЛА ЈЕ И МАРАШЕВА: Бивша директорка компаније Плантаже ухапшена по налогу специјалног тужиоца

Policija privodi osumnjičenu, Foto Novosti

Ona je privedena u prostorije Specijalnog policijskog odeljenja. Maraševa je uhapšena u okviru istrage od prošlog meseca kada su 11. jula uhapšeni i nekadašnji predsednik i članovi Odbora direktora "Plantaža" Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Duško Perović, Đorđije Rajković i Sead Šahman, koji su otad u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči ih da su zaključili štetan ugovor o vansudskom poravnanju, između "Plantaža" i kompanije "OMP inženjering" iz Podgorice, nakon propalog posla gradnje fabrike briketa. Povodom njenog hapšenja oglasili su se iz Uprave policije.

- Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, Specijalnog policijskog odeljenja, lišili su slobode V. M. u nastavku predmeta "Plantaže". Ona se sumnjiči za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Procenjena vrednost štete koja joj se stavlja na teret je više od pet miliona evra - piše u saopštenju.

Maraševa je na čelu "Plantaža" bila od 2008. do oktobra 2020. godine, kada je smenjena, nakon čega je nastavila da radi u toj kompaniji kao savetnica.

Na koji način će se Verica Maraš braniti od optužbi, da li će izneti svoju odbranu ili će ipak odlučiti da ćuti o svemu, biće poznato danas nakon što bude privedena specijalnom tužiocu.

Dobro upućeni sagovornici tvrde da hapšenjem Verice Maraš nije okončana istraga i da se već narednih dana može očekivati nova akcija.

SDT je formiralo predmet nakon što je novo rukovodstvo podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Odbora direktora Veselina Vukotića, bivše izvršne direktorke Verice Maraš i članova odbora. Među njima su bivši član Odbora direktora Božo Mihailović i bivši direktor Sektora pravnih i opštih poslova Miroslav Vuković, zbog sumnji da su u tom slučaju, delujući organizovano kao članovi kriminalne grupe, iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja, pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist za privatnu firmu "OMP inženjering", a na štetu "Plantaža".

Foto Tanjug

U prijavi se navodi da je Vukotić organizator kriminalne grupe, koji je davao sugestije, naloge i uputstva ostalim članovima kako da prikažu stanje spornog odnosa između "Plantaža" i "OMP inženjeringa", kako bi uticao da se zaključi sporni ugovor o poravnanju.

Verica Maraš je prijavljena da je, postupajući po nalozima Vukotića, zajedno sa Vukovićem i Mihailovićem, pripremala izveštaj koji treba da potvrdi opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju, kao i da je oformila komisiju koja je formalno trebalo da napiše taj izveštaj. U krivičnoj prijavi je navedeno da je na sednicama Odbora direktora iznosila netačne podatke da su "Plantaže" u zajedničku fabriku briketa uložile 450.000 evra, a "OMP inženjering" 1,12 miliona, iako je kao izvršna direktorka "Plantaža" i predsednica Odbora direktora "Plant OMP" znala da su ulaganja državne firme značajno veća.

VEŠTAČENjE ULAGANjA

VEŠTAK finansijske struke u tada vođenom postupku je utvrdio da je ukupno ulaganje "Plantaža" u zajedničku firmu iznosilo 1.467.029,02 evra, dok je ulog "OMP inženjeringa" bio 1.278,674,47 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)