I ŠTA ĆEMO SAD? Kakav rasplet situacije očekuje Crnogorce nakon kraha Dritanove vlade

V.K.

22. 08. 2022. u 11:28

JEDAN od utemeljivača pokreta Preokret iz Podgorice i politički analitičar Srđan Perić povodom najnovijih političkih dešavanja u Crnoj Gori - pada Vlade Dritana Abazovića - u razgovoru za portal "Novosti" kaže da je došlo vreme da se personalizuje problem.

И ШТА ЋЕМО САД? Какав расплет ситуације очекује Црногорце након краха Дританове владе

Foto Skupština CG

Na pitanje kakav rasplet situacije možemo očekivati odgovara:

- Nakon izbora 30. avgusta 2020. nije uspostavljena snažna politička Vlada koja bi preuzela punu odgovornost. Sve što je usledilo je bilo daleko od toga i rezultat teško da je nakon toliko bespotrebnog komplikovanja, soliranja i prevashodno borbe za političku moć mogao biti drugačiji: propuštena istorijska prilika za demontažu koruptivnog sistema tridesetogodišnje vlasti. Izvesno je da ćemo sada svedočiti svađama i optužbama ko je za što kriv, ali suštinski se traže kamuflaže za dalje korake umesto da se stane iza transparentnih rešenja. To svakako ne odgovara građanima, jer odgovornost na taj način ne može biti locirana.

Da li smatarate da bi politička Vlada mogla da iznese teret velikih obaveza do izbora, ili bi to bolje uradila nestranačka? 

- Sada su najbolja solucija izbori. Opravdani su prigovori da je kratko vreme, ali su mnogo snažniji oni koji jasno govore da ovoliko iskrivljenje jedino mogu izbori da isprave. Dakle, kada se toliko raziđe politička strategija i retorika u odnosu na predizborna obećanja, tada se nove – to jest sada aktuelne postavke trebaju proveriti na izborima. Bežanje od njih će samo produbljivati probleme.

Privatna arhiva

Da li ste, možda, iznenađeni što je inicijativa DPS-a i njoj bliskih stranaka tako lako prošla? Čak su glasale i članice bivše parlamentarne većine - Demokrate, Ujedinjena i Prava CG. Šta je po Vama ključni razlog ako se zna da je Milova partija pad Abazovićevog tima najavila kroz ovu inicijativu odmah nakon potpisivanja Temeljnog ugovora?

- Kada bismo procenjivali po izjavama parlamentarnih aktera, svako bi bio veoma iznenađen, ali je jasno nakon februara ove godine da je DPS-u vraćena moć u ruke do te mere da će inicijativama koje je većinski nosio smenjivati prvo jednu, a potom i drugu Vladu - kojima je glavna retorika bila smena tog istog DPS-a. Trapave izvedbe pokazalo se neprimerenih modela formiranja Vlada su vodile rastakanju izborne volje građana za snažnim promenama u društvu. Sada živimo posledice te činjenice.

Može li sporazum sa SPC biti revidiran u slučaju prekompozicije političkih snaga i povratka tzv. suverenističkih stranaka?

- Mi smo ustanovili nesolidne prakse u javnom delovanju, pa je sve moguće očekivati i ništa sa sigurnošću nije moguće predvideti. Pošto se izbeglo da imamo blagotvoran dijalog koji bismo vodili na razuman način, i koji bi vodio do integracije zajednice - priča ostaje otvorena. Pomirenje se ne dešava nijednom odlukom, ono je put sticanja uzajamnog poverenja. To je proces. Možete imati najbolje ili najgore namere, ali pomirenje uključuje sve. Da bi trajalao, ono se mora graditi strpljivo i trpeljivo. 

Ko će, po Vama, najviše profitirati u svemu ovome?

- DPS obilato koristi poklone koji mu se nude u kontinuitetu od recimo oktobra 2020. godine. Potencijalno ovo može biti prilika i da novi subjekti pokažu snagu, ali ukupno su građani izgubili, jer su umesto istorijske prilike za demontažu koruptivnog sistema dobili priznavanje partitokartije i klijentelizma kao legitimnog političkog iskaza. To se mora menjati. I to će sada biti mnogo teži put nego pre avgusta 2020, jer se u međuvremenu dogodilo razočarenje u političke elite. Ali se mora ići tim putem. Naoružajmo se strpljenjem i učimo nešto iz grešaka – preokrenimo. U suprotnom: stalno ćemo se saplitati.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)