KRAH VLADE PONOVO MAFIJI OTVARA PUT: Crna Gora u dubokoj političkoj krizi dan nakon izglasavanja nepoverenja kabinetu Dritana Abazovića

Veliša KADIĆ

21. 08. 2022. u 08:00

POSLE burne rasprave u Skupštini Crne Gore i više od 12 sati žučne priče, juče posle ponoći izglasano je nepoverenje kabinetu Dritana Abazovića, koji je trajao kratko - nešto više od sto dana.

КРАХ ВЛАДЕ ПОНОВО МАФИЈИ ОТВАРА ПУТ: Црна Гора у дубокој политичкој кризи дан након изгласавања неповерења кабинету Дритана Абазовића

Foto: Skupština Crne Gore

Manjinska vlada je pala upravo kada je premijer prvi put otvoreno upro prstom u kriminalne organizacije u Crnoj Gori, koje podrivaju temelje države i bezbednost njenih građana.

Inicijativa koju su o nepoverenju Vladi podnele stranke bivšeg režima Mila Đukanovića - DPS, SDP, SD, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca povodom potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, izostanka konkretnih rezultata u ekonomiji kao i pogoršanja epidemiološke situacije, podržali su poslanici Demokratske Crne Gore, Ujedinjene i Prave Crne Gore. Za pad Vlade glasalo je 50 poslanika, a samo jedan je bio protiv - onaj predsednice parlamenta Danijele Đurović (SNP). Ovom činu nisu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA, Pokreta za promjene, Demosa i Radničke partije, dok se Genci Nimanbegu (Forca) nije izjasnio.

Vlada je pala iako su premijer Abazović i vicepremijer Vladimir Joković, tokom pauze zasedanja napisali i dostavili predstavnicima partija koje su pobedile na izborima 30. avgusta 2020. ponudu za formiranje nove većine. Pokušaj da se dogovore usledio je na zahtev DF, a nakon što je Abazović saopštio da zaplena cigareta u Luci Bar u maju ima veze sa građevinskom firmom "Bemaks", pa je targetirao ekipu iz te kompanije da je "konektovana" na bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, nekadašnjeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg čelnika Specijalnog policijskog odelenja Dragana Radonjića.

DEMOKRATE ĆE SKUPO PLATITI

PODRŠKA Demokrata za pad Vlade skupo će uh koštati. Biračko telo, makar ono tradicionalno sastavljeno od vernika i poštovalaca crkve, neće razumeti niti prihvatiti obaranje vlade, kakva god ona bila, zbog potpisivanja Temeljnog ugovora. Propuštena je idealna šansa da se pripremi teren za organizaciju prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori. Imali su neponovljivu priliku da kroz rekonstrukciju postojeće i stvaranje neke vrste tehničke vlade organizuju slobodne izbore i odstrane DPS iz svih upravljačkih procesa - kaže politički analitičar Boško Vukićević.

Lider URA Dritan Abazović tokom rasprave u parlamentu poručio je da njegova partija neće učestvovati u pregovorima o novoj vladi. Jedna od opcija su pregovori o formiranju nove parlamentarne većine, koja će moći da ponudi mandatara za sastav novog kabineta. U tom slučaju predsednik Đukanović mora da mu ponudi mandat, nakon čega će taj kandidat pokušati da sastavi vladu. Predsedništvo Demokrata saopštilo je da odmah mogu početi pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta.

Naglašavaju da ta partija neće ulaziti u kombinatorike sa DPS-URA-SNP. Predsedništvo je, kako su kazali, ostavilo mogućnost predsedniku Vlade da do trenutka glasanja dostavi usaglašenu pisanu strukturu vlade sa potpisima 32 poslanika ili podnese ostavku.

- Kako to nisu učinili, akt kluba poslanika smatra se jedinim mogućim, poručili su iz predsedništva ove partije.

Foto Borba.me.

Jedna od zaplena vigareta u Luci Bar

Ukoliko stranke ne mogu da se dogovore o formiranju nove vlade, predsednik države mora da raspiše vanredne parlamentarne izbore. Moguće je da to bude 23. oktobra, za kada su zakazani lokalni izbori u 14 crnogorskih opština. Međutim, još jedna opcija je "u igri", a to je organizovanje vanrednih izbora na proleće iduće godine, zajedno sa predsedničkim. Do tada bi Vlada morala da radi u tehničkom mandatu.

Odahnuli su mnogi iz kriminalnog miljea, koje je tokom skupštinske rasprave pominjao sada već bivši premijer Abazović. Posebno oni koji su, kako je kazao, pokrenuli kampanju protiv njega, a iza kojih stoji Demokratska partija socijalista sa Milom Đukanovićem na čelu.

ĐURANOVIĆ I 880.000 EVRA

ABAZOVIĆ je bio izložen jakim kritikama preko Gradske TV koja je, kako se priča u Podgorici, medijska pesnica DPS, navodno osnovana samo da bi u kampanji predstojećih izbora išla naruku Đukanovićevim saborcima. U tu priču se uklopio i najstariji crnogorski dnevni list "Pobjeda" i njen prvi čovek Draško Đuranović kao kreator uređivačke politike, a sve, kako se može čuti, zato što ga je "kupio" lično Đukanović tako što je oslobođen duga "Bega-presu", firmi za distribuciju štampanih medija, u iznosu od oko 880.000 evra! Upravo je njegova supruga Tinka bila jedan od osnivača tog preduzeća.

- Ja nisam premijer koji će da kalkuliše kako bi proveo dva-tri meseca duže u fotelji. Zaplena cigareta u Luci Bar ima veze sa "Bemaksom", koji je osnovao "M portal". Tu su "MNE medij", "M portal", N radio, E televizija. Od zaplene cigareta počeo je rat sa Abazovićem - kazao je odlazeći premijer.

Kompanija "Bemaks" je do sada privlačila pažnju zbog utiska da sve građevinske poslove koje želi, ova firma i dobije. To se tumači time da je, iako bez formalnog udela, njen pravi vlasnik bivši šef crnogorske diplomatije Milan Roćen, danas, u osmoj deceniji života, verna senka predsednika Mila Đukanovića, što je on više puta negirao. U fokusu javnosti, "Bemaks" je dospeo zbog dokumenta koji je objavila nevladina organizacija MANS, po kome se može zaključiti da ova firma ostvaruje milionske prihode, a da ne plaća porez.

Foto: Skupština Crne Gore

"Bemaks" je osnovan pre ekonomske krize u vreme građevinske euforije i u iščekivanju početka izgradnje, u međivremenu propalog projekta, auto-puta od Bara do severne granice Crne Gore, januara 2007. Osnivač, stopostotni vlasnik i direktor preduzeća je Veselin Kovačević, koji je prethodno bio na čelu "Fin investa", jedne od firmi iz "Atlas grupe" Duška Kneževića, biznismena tada veoma bliskog lideru vladajuće DPS Đukanoviću.

Ko su portali u Crnoj Gori koji "targetiraju" Abazovića i u službi su, kako on tvrdi, bivšeg režima Đukanovića? Poput nekadašnjeg portala "Udar" koji je uoči poslednjih izbora raznim dezinformacijama sejao mržnju protiv SPC, litijskog pokreta, opozicionih partija i koalicija u to vreme, blateći pojedince i izmišljavajući afere, ovih dana "M portal", po tvrdnjama Abazovića, krenuo je u sličnu ofanzivu protiv njega.

KO JE RANKO UBOVIĆ?

U SVOM obraćanju Abazović je kao jednog od potencijalnih ljudi koji stoje iza "M portala" i kompanije "Bemaks" koji ga napadaju označio podgoričkog biznismena Ranka Ubovića, koga Demokratski front pamti po besu koji je ispoljio u jednom lokalu kada je saznao da je VDT Ivica Stanković potpisao zabranu hapšenja lidera DF Andrije Mandića i Milana Kneževića u 2017. U DF navode da je tada njih dvojicu nazivao "državnim neprijateljima", kao i "opasnošću po državu".

Upravo su servirali informaciju o navodnoj komunikaciji Abazovića preko "Skaj" aplikacije sa navodnim vođama "škaljarskog klana" Jovicom Vukotićem, Stefanom Đukićem Mandićem, Emilom Tuzovićem i Jankom Vukadinovićem, što je on demantovao i pozvao Specijalno državno tužilaštvo da proveri ove navode, za koje tvrdi da su izmišljeni i usmereni ka njegovog političkoj diskreditaciji u trenutku kad je objavio rat crnogorskoj mafiji.

 

************************************************

Foto Tanjug

Andrija Mandić: Teško do raspleta

DAN posle pada Vlade jedan od lidera DF Andrija Mandić izjavio je da mu je žao što su propustili veliku šansu da posle dva velika eksperimenta ostanu u okviru parlamentarne većine i sačuvaju sve ono što su obećavali građanima Crne Gore.

- Nažalost, do toga nije došlo, a rasplet situacije je teško prognozirati - poručio je Mandić.

Foto: Printskrin Medija centar

Tomas Vajs: Šansu uništio Milov ego

- Borba protiv organizovanog kriminala i za vladavinu prava i slobodu štampe je od suštinskog značaja za narod Crne Gore i njihov put ka pridruživanju EU. Vlada Abazovića bila je šansa za brz napredak. Sada bi se to moglo srušiti zbog ega predsednika Crne Gore Mila Đukanovića - naveo je kopredsedavajući Zelenih Evrope Tomas Vajs na "Tviteru".

Goran Đurović, Foto gov.me

Goran Đurović: Odgovornost Demokrata

POTPREDSEDNIK GP URA Goran Đurović kazao je da Demokrate, koje su sada "deo nove parlamentarne većine", imaju priliku da sa Milom Đukanovićem (DPS), Damirom Šehovićem (SD) i Raškom Konjevićem (SDP) naprave novu vladu i preuzmu odgovornost za vođenje države.

- Preuzmite odgovornost i bez skrivanja ispoštujte do kraja dogovor koji su sklopili Đukanović i Bečić - poručio je Đurović.

Foto Twitter

Vladimir Bilčik: Reforme, pa put u EU

KOPREDSEDAVAJUĆI Parlamentarnog odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore Vladimir Bilčik poručio je da je Crnoj Gori potrebna istinski proevropska vlada koja može dati prioritet strateškim reformama EU nad uskim političkim interesima.

Foto: Tanjug

Vladimir Pavićević: Šteta za građane

PAD vlade Dritana Abazovića će doneti velike štete građanima Crne Gore, ocenio je juče direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije i savetnik potpredsednika crnogorske vlade Vladimir Pavićević. On je objasnio da je ova vlada građanima konačno pokazala da mogu da se nadaju da će ideali vladavine prava i pravde da dođu i u Crnu Goru. Drugi razlog je taj što je ona usvojila i potpisala istorijski Temeljni ugovor sa SPC, što je i bilo očekivanje ogromnog broja građana Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki