LUKA BAR U MREŽI ŠVERCA: Globalna inicijativa o organizovanom kriminalu

V. K.

27. 07. 2022. u 07:45

CRNOGORSKA luka Bar, zbog nekoliko slučajeva velikih zaplena kokaina, heroina i cigareta od 2018. godine, našla se u izveštaju "Lučke pukotine" istraživanja pomorskih balkanskih ruta koji je pripremila Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI TOC).

ЛУКА БАР У МРЕЖИ ШВЕРЦА: Глобална иницијатива о организованом криминалу

Foto Arhiva Novosti

- Uprkos nekim akcijama koje odaju utisak da je šverc cigareta veliki posao u Crnoj Gori, bilo je vrlo malo procesuiranja. Jedna teorija je da je to zato što određene kriminalne mreže uživaju političku zaštitu, ili čak da postoji dosluh između kriminalnih grupa i državnih aktera. Klan "Grand" i "mojkovački klan" se često pominju kao bliski ključnim akterima u politici i službama bezbednosti - piše u izveštaju Globalne inicijative.

Navodi se da je kokain redovno pristizao u luku Bar u relativno velikim količinama od 2010. Kokain stiže i sakriven u kontejnerima koji zvanično nose banane i egzotično voće.

- Uprkos velikim zaplenama, tužilaštvo ostaje najslabija karika u borbi protiv nelegalnog prometa narkotika u Crnoj Gori - naglašava se u dokumentu uz upozorenje da kriminalne grupe koje se bave trgovinom kokainom preko Bara nisu iste kao one koje se bave švercom cigareta kroz luku.

Navodi se da su od 2015. glavni akteri u trgovini kokainom u Crnoj Gori bili suprostavljeni "kavački" i "škaljarski klan", koji su se nekada organizovali kao jedinstveni kotorski gang, čiji je gazda Darko Šarić bio poznat kao "kralj kokaina".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna