VLADA BI DA ZAPOŠLJAVA PRED IZBORE: Odbor za ekonomiju podržao izmene Zakona o ograničenjima u toku izborne kampanje

I. D. S.

26. 07. 2022. u 07:30

ZABRANE i ograničenja u zapošljavanju u državnoj upravi, socijalna davanja, i ostalo korišćenje državnih resursa u susret izborima mogli bi biti suspendovana do kraja avgusta, a zahvaljujući izmenama zakona koje je predložila Vlada.

ВЛАДА БИ ДА ЗАПОШЉАВА ПРЕД ИЗБОРЕ: Одбор за економију подржао измене Закона о ограничењима у току изборне кампање

Foto printskrin

Predlog da ograničenja, umesto šest meseci, traju 60 dana je dobio podršku DPS-a i GP URA na skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet, ali su iz Demokrata i SD-a mišljenja da su izmene nepotrebne, te da bi se njima omogućilo korišćenje državnih resursa za pridobijanje glasača.

Predloženim dopunama Zakona predviđeno je da se zabrane i ograničenja upotrebe javnih resursa primenjuju tek od 23. avgusta, a ne od dana raspisivanja izbora. Kako je ispred predlagača obrazložio ministar finansija Aleksandar Damjanović, izmenama se samo omogućava normalno funkcionisanje lokalnih uprava, kako bi nesmetano izmirivale sve obaveze prema građanima i privredi.

- Izmenjenom odredbom Zakona, predlaže se, kao prelazno rešenje, da se zabrane i ograničenja koja se primenjuju šest meseci od dana raspisivanja izbora za lokalne odbornike zakazane za 23. oktobar, primenjuju 60 dana, odnosno od 23. avgusta - navodi se u predlogu zakona.

Kako se dodaje, izmene zakona potrebno je doneti po hitnom postupku, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje lokalnih samouprava i urednog servisiranja obaveza prema građanima i privredi.

Podršku izmenama dali su članovi odbora iz reda GP URA i DPS-a, Demokrate su bile protiv, a SD je pri glasanju bio suzdržan.

Prema oceni Damira Šehovića ispred SD-a, funkcionisanje opština nije bilo otežano ni u prethodnom periodu, iako su ograničenja u susret izborima bila na snazi, te ne vidi šta bi to vanredno moglo da se desi u 23 dana avgusta.

- Jedino što znamo je da bi izbori treba da se održe 23. oktobra i da bi, ukoliko bi se uklonilo ograničenje u korišćenju državnih resurs, neke partije mogle da obezbede bolju startnu poziciju u izbornoj trci. Ne vidim drugi razlog zbog kojeg bi se izmene usvajale, s obzirom na to da su ograničenja već izvesno vreme nalazi, a niti jedna opština nije imala problema u funkcionisanju, sve obaveze se završavaju najnormalnije - kazao je Šehović.

Za Zdenku Popović (Demokrate), sporno je i da se donosi zakon koji će važiti svega mesec dana, te napominje da bi u susret nekim narednim izborima, ili u slučaju novog odlaganja već zakazanih, moralo da se donosi novo zakonsko rešenje.

DA SE OCENI USTAVNOST

OGLASILI su se i iz Centra za demokratsku tranziciju. Oni traže da se sačeka sa usvajanjem izmena zakona dok se Ustavni sud ne izjasni o ustavnosti i zakonitosti izmena Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je omogućeno odlaganje izbora, koji je, zvanično, jedan od razloga za izmene ovog zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)