PRVI BEZBEDNJAK - VRAGOLAN: Potresi u vladi zbog izbora Artana Kurtija za generalnog inspektora ANB

V. K.

25. 07. 2022. u 06:21

ULCINjANIN Artan Kurti je novi generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore.

ПРВИ БЕЗБЕДЊАК - ВРАГОЛАН: Потреси у влади због избора Артана Куртија за генералног инспектора АНБ

Foto ANB

Ništa sporno u odluci Vlade osim što u biografiji nema detalja iz njegovog života - navodnog pokušaja ubistva 2004., doduše dok je bio maloletnik! Ministar odbrane Raško Konjević je saopštio da u Kurtijevoj biografiji nisu navedene stvari koje imaju stepen negativnosti koje bi mogle da ga ozbiljno diskvalifikuju kao kandidata.

- Imam informacije da je Kurti osuđivan za ubistvo u pokušaju - naveo je Konjević, da bi premijer Dritan Abazović reagovao i kazao da prema njegovim informacijama, ničega nema u kaznenoj evidenciji u vezi sa Kurtijem, ocenjujući da Crnoj Gori treba ovakav profil ličnosti, kao kontrolor za ANB.

Artan Kurti, Foto Privatna arhiva

Međutim, u javnost su procurili izvodi iz žalbe koju je Kurti podneo Ustavnom sudu gde se vidi da je osuđivan 2004. godine kao maloletnik, a 2009. Kurti je tražio brisanje iz kaznene evidencije. Ustavni sud je usvojio njegovu žalbu i vratio predmet Vrhovnom sudu na ponovni postupak. Osuđivan je kao maloletnik na deset meseci maloletničkog zatvora i kao punoletna osoba na jedinstvenu kaznu od deset meseci zatvora, pokazuju podaci koje je on naveo u ustavnoj žalbi.

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Zoran Miljanić smatra da Kurtijevu biografiju ne bi trebalo da unizi neko delo iz dečačkih dana.

- Ako neko uradi nešto kao maloletnik, ako nisu teža krivična dela, ako nije šverc droge, ne treba takvog čoveka diskvalifikovati za čitav život, s obzirom na to da do danas nije imao sličnih krivičnih radnji, bio je uzoran službenik u Privrednom sudu - poručio je Miljanić.

Imenovanje Kurtija za generalnog inspektora u ANB osudili su iz Demokratske Crne Gore, a zabrinutost ne krije nijedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, ocenjujući da crnogorskom vladom, tužilaštvom upravljaju strane službe, dok se "razaranje sektora bezbednosti nastavlja nesmanjenom žestinom".

BRAĆA ŠVERCERI?

PORTPAROL i poslanik DPS Miloš Nikolić kazao je da je tačno da se Artan Kurti koji je imenovan za glavnog inspektora u ANB-u, nije bavio švercom droge, ali zato jesu, kako tvrdi, njegova braća od ujaka.

- Tačno je da su njegova braća od ujaka uhapšena zbog krijumčarenja nekoliko stotina kilograma marihuane. I tačno je da je zbog njihove odbrane, koju su iznosili po uputstvu Kurtija, jedno lice izvršilo samoubistvo kako bi sačuvalo svoju čast. Dakle, sem svega toga, i eto nekoliko pokušaja ubistava, Kurti je zaista jedan primeran građanin - saopštio je Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona