POTPALJUJU DOK VATROGASCI GASE: Plamte požari diljem Crne Gore, najkritičnije u Nacionalnim parkovima

M. SEKULOVIĆ/ M. DROBNjAK

16. 08. 2021. u 22:55

RAZBUKTAVAJU se požari u Crnoj Gori. Gori na bezbroj mesta, a stanje je najteže na području Nacionalnog parka Durmitor, gde se vatra spušta i u kanjon Tare.

ПОТПАЉУЈУ ДОК ВАТРОГАСЦИ ГАСЕ: Пламте пожари диљем Црне Горе, најкритичније у Националним парковима

Foto RTV Cetinje

Situacija je toliko ozbiljna da su iz uprave Nacionalnih parkova upozorili turiste da je svaki rafting Tarom opasan, zbog nagorelog drveća koje se survava u kanjon.

- Ujutro je Žabljak bio obavijen gustim dimom iz kanjona reke Tare, ali su vesti sa terena nešto vedrije. Naša inicijativa je urodila plodom. Piloti su dobili cisternu sa gorivom u neposrednoj blizini svojih aktivnosti. Vreme koje su ranije trošili na let do Podgorice i nazad, sada će koristiti za aktivno gašenje požara. Očekujemo stavljanje pod kontrolu vatrene stihije i danas - sutra potpuno gašenje požara - saopšteno je iz Durmitorske inicijative.

Foto JP NP CG

Iz Nacionalnih parkova su saopštili da je ugašen požar koji se pojavio na području NP Biogradska gora. Međutim, na području Prestonice Cetinje, izbila je vatra visoko u Nacionalnom parku Lovćen. Tu je bilo najteže.

- Taman što ugasimo, negde se rasplamsa. To sve ukazuje da je požar možda podmetnut - saopšteno je iz Službe spasavanja na Cetinju, čiji je načelnik Miloš Ćećanović, kazao da je u jednoj od intervencija povređen pripadnik Službe zaštite i spasavanja Dejan Vukadinović.

- Upravo ga u cetinjskoj bolnici pripremaju za transport u Klinički centar Crne Gore gde će biti obavljena neophodna snimanja.

On je dodao da je situacija zasada stabilna u Donjim Ulićima gde su odbranjene kuće i crkva, i Kobiljem Dolu gde je izbio novi požar, za koji se sumnja da je podmetnut. Odbranjene su i kuće u Ublima Čevskim, a u ponedeljak je u toku bila odbrana kuća u još nekoliko sela u okolini Cetinja.

NAGRADA

PRESTONICA Cetinje nagradiće sa po 200 evra pripadnike Službe zaštite i spasavanja koji već danima gase brojne požare na teritoriji opštine. Ovo je kazao gradonačelnik Aleksandar Kašćelan posle obilaska vatrogasaca u Katunskoj nahiji, gde je gašeno nekoliko požara uz pomoć Vojske Crne Gore sa dva helikoptera i jednim avionom Direktorata za zaštitu i spasavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)