VOZAČE ĆE PRATITI SA PELEVOG BRIJEGA: Sve je spremno za otvaranje prve deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa duge oko 41 km

Z. Z.

07. 07. 2022. u 06:11

NEMA još zvanične informacije da li će put od Smokovca do Mateševa dug 41 i po kilometar i zvanično biti pušten u promet do Dana državnosti - 13. jula.

ВОЗАЧЕ ЋЕ ПРАТИТИ СА ПЕЛЕВОГ БРИЈЕГА: Све је спремно за отварање прве деонице ауто-пута од Смоковца до Матешева дуге око 41 км

Foto gov.me

Zasada samo postoji nagoveštaj iliti želja premijera Dritana Abazovića da to bude baš tog dana. Radnici "Monteputa" i kompanije CRBC, ali i drugih građevinskih preduzeća koji su radili na prvoj deonici uveravaju da rade danonoćno kako bi auto-put bio bezbedan. Na njemu je raspoređeno 600 kamera, svakodnevno biće policijske patrole, a i vatrogasci će biti, kako je rečeno, pripravni.

- Pitanje je dana kada će prvi vozači proći auto-putem. Nadamo se jako brzo. Ne mogu precizirati tačan datum, ali kako smo ranije najavljivali, to će svakako biti ove turističke sezone - rekao je Andrej Mihailović iz "Monteputa".

Da putnici na trasi, ističe, budu bezbedni, pomoći će video-nadzor. Sva dešavanja 24 sata pratiće ljudi iz Komandnog centra koji se nalazi na Pelevom brijegu.

- Video-nadzor na auto-putu sastoji se od više od 500 kamera. Ima ih u tunelima, ali i onih tzv. pokretnih. Komandni centar je zadužen da sve to što se nalazi na auto-putu dođe do Centra i da se odatle komanduje svim tim uređajima i opremom na putu. Tu je i Vatrogasni dom, iz kojeg će vatrogasna služba zaštite i spasavanja reagovati ukoliko bude potrebe. Opremljeni su sa dva najsavremenija kamiona za gašenje požara. Pored ta dva kamiona, u narednih nekoliko dana dobiće i dva manja vozila. Na putu će biti i služba zimskog i letnjeg održavanja, a u toku je nabavka 10 snegočistača. U zgradi Komandnog mosta će biti i stanica policije. Određen je tim policije koji će 24 sata biti na auto-putu - pojasnio je Mihailović.

Izgradnja prve deonice crnogorskog auto-puta počela je u maju 2014. Zvanično je trebalo da bude završena i puštena u saobraćaj pet godina kasnije. Međutim, zbog raznih propusta u glavnom projektu, poput zaboravljene petlje Smokovac, radovi su produžavani, cena rasla.

I pandemija virusa korona usporila je radove, ali i elektrifikacija, imovinsko-pravni odnosi na pristupnoj saobraćajnici kod Mateševa. Prvobitna je bila 809 miliona evra.

Sada je već dostigla milijardu evra. U međuvremenu promenile su se četiri vlade - Đukanovićeva, Markovićeva, Krivokapićeva i trenutna Abazovićeva.

Prema prvobitnim najavama, za sva kašnjenja kineski izvođači trebalo je da plate tzv. penale. Do sada niko nije snosio odgovornost zbog toga, ali je pre mesec iz CRBC stigao zahtev da im se nadoknadi šteta zbog korone vredna skoro 44 miliona evra.

IME PUTA PO PRINCEZI KSENIJI?

- JOŠ nije poznato kako će biti nazvana prva deonica auto-puta. Zvaničan predlog stigao je još u februaru iz Skupštine opštine Kolašin da dobije ime po princezi Kseniji - prvoj ženi vozaču u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima