AMBASADOR SRBIJE BOŽOVIĆ: Otvaranje auto-puta dobra prilika da Vučić poseti Crnu Goru

V.K.

26. 06. 2022. u 13:46

POSETA državne delegacije Crne Gore radostan je događaj za sve građane Srbije, jer nemamo bližih rođaka, prijatelja i komšija do građana Crne Gore – kazao je „Vijestima“ Vladimir Božović, koji iz Beograda i dalje obavlja ambasadorsku funkciju.

АМБАСАДОР СРБИЈЕ БОЖОВИЋ: Отварање ауто-пута добра прилика да Вучић посети Црну Гору

Foto Novosti

On navodi da mladi političari, s novim idejama, imaju prednost u obnovi poremećenih odnosa, jer, prema njegovim rečima, nisu i ne treba da budu opterećeni političkim nasleđem.

- Nema razloga da premijerova ekipa pozitivno ne odgovori na iskazanu spremnost Srbije za potpunim resetovanjem i značajnim poboljšanjem tih odnosa.

Božović kaže da pomno prati sva dešavanja u Crnoj Gori i da uočava velike izazove koji su pred Abazvoićevom Vladom. Smatra da bi značajno poboljšanje odnosa sa Srbijom bio snažan stabilizacioni faktor, i da bi u susret turističkoj sezoni bilo veoma dobro ocenjeno od crnogorske privrede i svih građana.

Ističe da je „Otvoreni Balkan“ sjajna prilika da se Crna Gora sa svojim prirodnim i ljudskim resursima i potencijalima priključi i koristi sve prednosti poslovanja na tržištu od više od 13 miliona ljudi.

- Crnoj Gori treba blizu 25 hiljada radnika u turističkoj sezoni, i dobar deo njih bi po ubrzanim procedurama mogao doći iz Srbije. Drugi veoma važan primer tiče se obezbeđivanja dovoljnih količina prioritetnog uvoza hrane i najvažnijih životnih namirnica. Srbija i njena poljoprivredna proizvodnja imaju viškove hrane, i u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji dostupnost hrane postaje imperativ broj jedan za svaku vladu. Javno obećanje predsednika Vučića da Crnoj Gori neće faliti hrane, dobija još više na značaju“.

Foto: Vlado Pavićević

Božović je upitan da li od Abazovićeve posjete treba očekivati konkretne ekonomske rezultate, kazao da ekonomska i privredna saradnja treba i mora da bude u funkciji smirivanja političkih tenzija. Navodi da primjećuje „da mladi i ponekada osporavani premijer Abazović, pravilno shvata aktuelni geopolitički i regionalni trenutak, i štiteći nacionalne i državne interese Crne Gore, može značajno amortizovati sasvim nepotrebne nasleđene političke tenzije.

Božović kaže da je predsednik Srbije Vučić uvek davao podršku i podstrek izgradnji najboljih bratskih i prijateljskih, ekonomskih, privrednih i poltiičkih odnosa između Srbije i Crne Gore, i da misli da bi njegova poseta Crnoj Gori bila novi podsticaj i kontinuitet te i takve politike.

- Mnogi građani Crne Gore, koji se obraćaju Ambasadi i meni kao abmasadoru, tu i takvu odgovornu politiku mira, stabilnosti i saradnje visoko cene i hvale, i siguran sam da bi predsednik Vučić bio srdačno, bratski i prijateljski dočekan. Možda je otvaranje auto-puta ka Srbiji dobra prilika za to, imajući u vidu koliko se on zalaže za igradnju puteva, pruga i mostova prijateljstva kojima se Srbija povezuje. Naravno, to je stvar našeg uvaženog domaćina, slavne i večne države Crne Gore i njenih predstavnika, a moja želja kao ambsadora Srbije je da se to desi u mom mandatu - zaključio je Božović.

BONUS VIDEO:

KNEŽEVIĆ U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ko će nama doći na primorje ovog leta?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju