"MOGLI BISMO I MI DA PRIČAMO O ULOZI HRVATSKE": Vučurović reagovao zbog sramnog dokumenta HAZU

V. K.

09. 06. 2022. u 17:56

POSLANIK Demokratskog fronta Jovan Vučurović reagovao je danas povodom objavljivanja dokumenta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti "o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom oko ulaska u EU’’.

МОГЛИ БИСМО И МИ ДА ПРИЧАМО О УЛОЗИ ХРВАТСКЕ: Вучуровић реаговао због срамног документа ХАЗУ

Foto: DF

- To je jedna neozbiljna priča, koja je upravo u svojoj suštini antievropska, pokazuje nedobronamernost, ali i otkriva kako se može zloupotrebljavati položaj kada ste član EU. I mi bismo mogli otvoriti mnoge priču o ulozi Hrvatske na ovim prostorima u poslednjih stotinak godina, pa bismo naišli na sve i svašta, od genocida do uništavanja kulturne baštine mnogih naroda, a naročito Srba - rekao je Vučurović.

On je posebno pomenuo Bokeljsku mornaricu, ističući da u tom slučaju treba "delovati edukativno i reći da mnogo puta u njenoj prošlosti nije upamćena kao organizacija tolerancije i suživota."

- Naime, koliko se zna, iz Crne Gore nikada nije napadan glavni grad Hrvatske Zagreb, ali zato je 42. domobranska hrvatska vražija divizija, koja je bila važna jedinica austrougarske vojske, pod komandom hrvatskog generala Sarkotića, okupirala Cetinje i srušila Njegoševu kapelu na Lovćenu 1916. godine. Ta jedinica je počinila mnogo zločina prilikom okupacije Crne Gore, zabilježena su brojna silovanja, masakri, šikaniranja... A nakon okupacije Lovćena, kada već pominjemo, Bokeljsku mornaricu, ne mozemo prećutati da je na ruševinama Njegoševe kapele odigrala svoje tradicionalno kolo u znak pobjede katolika nad pravoslavnom državom Crnom Gorom. Bokeljska mornarica je danas simpatična folklorna družina, ali to nije uvijek bilo tako. Hrvatski vojnici su nakon tog kola na tom mjestu, da bi što više povrijedili Crnu Goru, podigli spomenik austrijskom caru Franji Josifu - istakao je Vučurović.

On smatra da je važno da se sve ovo zna, kako "ne bi postojala u javnosti samo ona priča kako je iz Crne Gore neko išao da ruši po Hrvatskoj."

Crna Gora je istrpela mnoge patnje od hrvatskih vojnika i katoličkih misionara koji su nasilno želeli da nas prevedu u katolicizam. Jasno je da ova priča HAZU nije na fonu evropskih vrednosti nego rezultat netrpeljivosti i ona precizno cilja Srbiju i srpski narod u RS i CG i ne treba je posmatrati u drugačijem kontekstu.  DF se zalaze da CG bude dio EU, ali to ne znači da želimo da se odreknemo naših tradicionalnih vrijednosti, naše SPC, jezika i narodnosti. Poštujemo druge ali tražimo da i mi budemo postovani, nezavisno od toga sto smo jedna od najmanjih država u Evropi - zaključuje Vučurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna