RODITELJI JOŠ ČEKAJU POMOĆ: Prijavljivanje za naknade na ime novorođenčadi trebalo da počne u maju, ali pomaka nema

I. D. S.

30. 05. 2022. u 08:38

Iako je prethodna vlada najavila da će početkom ovog meseca početi prijave za naknade koje sleduju roditelje dece rođene u ovoj godini, to se još nije desilo. Da će isplata podrške u iznosu od 1.000, odnosno 500 evra početi u najkraćem roku, potvrdili su i iz resora ekonomskog razvoja aktuelne vlade, ali nisu precizirali kada se to može očekivati. Odgovornost su prebacili na ministarstvo rada i socijalnog staranja, koje roditeljima još nije dalo odgovor kada mogu očekivati novac.

РОДИТЕЉИ ЈОШ ЧЕКАЈУ ПОМОЋ: Пријављивање за накнаде на име новорођенчади требало да почне у мају, али помака нема

Foto N. Živanović

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je pre dva meseca da će za novorođenčad iz 17 opština, u kojima je 2020. zabeležen negativan prirodni priraštaj, biti opredeljena naknada od 1.000 evra, dok je za bebe rođene u 2022. iz ostalih opština planirana podrška od 500 evra. To je, kako je tada najavio, trebalo da počne 4. maja, međutim, iz resora na čijem je čelu sada Goran Đurović, nemaju informaciju kada bi to moglo da se desi. Kako su kazali iz Ministarstva ekonomskog razvoja, preduzeli su sve da prijave za naknade počnu u najavljenom roku, ali je za realizaciju odgovorno novoformirano Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

- Kako je planirano po usvajanju ove mere, predviđeno je da se prijave i isplate naknade za novorođenčad odvijaju preko centara za socijalni rad. Verujemo da će sprovođenje mere otpočeti u kratkom roku, te da će uskoro građani biti informisani o detaljima - saopšteno je iz Đurovićevog resora.

Povodom ovog pitanja nadležnima su se obratili i iz Udruženja "Roditelji", međutim, iz nadležnog ministarstva nisu dobili nikakav odgovor.

- Ne možemo dozvoliti da se nešto što je najavljeno sada ignoriše, već je neophodno obavestiti sve roditelje šta se dešava sa celim procesom - kazala je Kristina Mihailović, ispred Udruženja.

Kako je istakla, osim toga kada će se krenuti sa prijavama i isplatama, muči ih i pitanje da li uopšte ima novca za obećanu podršku.

- Imali smo priliku da od novog ministra finansija Aleksandra Damjanovića čujemo da u budžetskoj rezervi ima svega oko šest miliona evra, a upravo je novac za naknade, kako je najavljeno tada, planirano da se finansira iz rezervi.

PET MILIONA

PREMA računici Ministarstva ekonomskog razvoja od pre par meseci, za naknade za novorođenčad neophodnoje izdvojiti oko pet miliona evra. U 17 opština sa negativnim prirodnim priraštajem, prema toj računici, otići će tri miliona dok će dva pokriti troškove za sedam opština sa pozitivnim prirodnim priraštajem.

ODGOVOR NA DEMOGRAFSKU KRIZU

MERA koju je prethodna vlada usvojila krajem marta predstavljena je kao jedan od odgovora na demografsku krizu, a plan je bio da u narednim godinama ona bude sastavni deo programskog budžeta u okviru sprovođenja demografske politike. Kako je obrazloženo u vladinoj informaciji, ova mera mogla bi da pomogne roditeljima da pokriju inicijalne troškove opremanja deteta i podstakne rađanje, sa posebnim fokusom na opštine sa negativnim prirodnim priraštajem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku