KOPAO MASLINJAK PA PRONAŠAO ANTIKVITET: Kod Ulcinja otkriveni ostaci pećnice korišćene pre nekoliko stoleća (FOTO)

B. Dabić

11. 05. 2022. u 15:45

SASVIM slučajno u selu Zenelaj, na 17 kilometara od Ulcinja, otkriveni su ostaci pećnice za crep i keramiku za koju se pretpostavlja da je korišćena pre nekoliko stoleća.

КОПАО МАСЛИЊАК ПА ПРОНАШАО АНТИКВИТЕТ: Код Улциња откривени остаци пећнице коришћене пре неколико столећа (ФОТО)

Foto: Ramiz Hajdari

Slučajno otkriće u maslinjaku, koji je u vlasništvu porodice Hajdari, za meštane je zanimljivost koja bi, kako se nadaju, mogla zainteresovati arheologe za ovaj lokalitet.

Inače selo Zenelaj se nalazi na oko 17 kilometara od centra Ulcinja ka Vladimiru.

Meštani potvrđuju da je pećnica pronađena iskopavanjem bagerom na oko jedan metar ispod zemlje, na porodičnom imanju Hajdarija.

Arheolog iz Ulcinja, dr Anton Ljuljđuraj objašnjava da je verovatno reč o maloj pećnici koja je opsluživala meštane za njihove potrebe i okolna sela.

Foto: Ramiz Hajdari

– Pošto ne postoje arheološki predmeti koji bi ga mogli datirati, takve pećnice su poznate od rimskog perioda do modernog doba. Vrlo je moguće da je pećnica izgrađena za potrebe meštana sela pre oko 200 godina, ali je moguće da je i starija. Moraju se izvršiti arheološka iskopavanja da bi se dokazala antika – kaže Ljuljđuraj.

Prema njegovim rečima, selo Zenelaj je bogato veoma čistim glinovitim zemljištem, koje stvara uslove za proizvodnju grnčarije.

Ljuljđuraj objašnjava da ovaj kraj obiluje drvetom koje je sirovina za spaljivanje i pečenje, a u blizini se nalaze i izvori vode koji omogućavaju preradu gline, proizvodnju cigle i kuhinjskog pribora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave