EKSPERTI OČEKUJU I DO 7.000 STRANACA ZAINTERESOVANIH ZA CG PASOŠ: Od izmene kriterijuma za sticanje državljanstva, predato više od 900 zahteva

I. D. S.

11. 05. 2022. u 08:38

PREMA podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od kada su se u februaru promenili kriterijumi za sticanje crnogorskog državljanstva, zahtev je podnela 921 osoba. Kako ocenjuju u Alternativi, politika je decenijama glavni parametar za određivanje tih kriterijuma, što je dovelo do toga da više od 30.000 ljudi koji godinama žive u Crnoj Gori nije uspelo da dobije državljanstvo.

ЕКСПЕРТИ ОЧЕКУЈУ И ДО 7.000 СТРАНАЦА ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ЦГ ПАСОШ: Од измене критеријума за стицање држављанства, предато више од 900 захтева

Foto gov-me

Kako tvrdi koordinatorka ove organizacije Isidora Bačić, uprkos novim kriterijumima, te osobe se svakodnevno suočavaju sa problemima.

- Problemi su najčešće prekidi boravka, slučajni ili namerni, građani dobijaju nedovoljno informacija na šalterima - tvrdi Bačićeva. - Bilo je i slučajeva da se različitim osobama traži i različita dokumentacija, što ukazuje da Zakon nije važio jednako za sve.

Isidora Bačić, Foto Fejsbuk

Iz MUP podsećaju da su, shodno Zakonu o crnogorskom državljanstvu, u obavezi da odluku o podnetim zahtevima donesu u roku od jedne godine od dana pokretanja postupka.

Prema oceni eksperta za statusna pitanja stranaca i migranata Bojana Bugarina, realno je očekivati da, ukoliko izmenjene odluke ostanu na snazi u narednom periodu, zahtev podnese i do 7.000 stranaca do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

EKSKLUZIVNA PONUDA ZA LETOVANJE: U ponudi egzotična destinacija - ovo su cene