PROMOVISAN PROJEKAT NOVE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE: „Čudni su putevi vjere od Lima do Zete”

V.K.

09. 05. 2022. u 14:30

U PAROHIJSKOM domu u Nikšiću promovisan je projekat „Čudni su putevi vjere od Lima do Zete” koji ima za cilj da doprinese poboljšanju kapaciteta za iskorišćavanje turističkih potencijala prekogranične oblasti Crna Gora – Srbija kroz stvaranje prekograničnog proizvoda u sklopu verskog turizma stvaranjem nove turističke infrastrukture, promovisanjem prekogranične oblasti kao turističke destinacije umrežavanjem i prenošenjem znanja i veština.

ПРОМОВИСАН ПРОЈЕКАТ НОВЕ ТУРИСТИЧКЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ: „Чудни су путеви вјере од Лима до Зете”

FOTO: V. K.

Projekat su predstavili koordinator projekta u Crnoj Gori protođakon Konstatin Dojić,  projektni menadžer Turističke organizacije Priboj Vidoje Didanović, arhijerejski namesnih nikšićki protojerej stavrofor Slobodan Jokić, direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać i Miljan Mijušković iz Opštine Nikšić.

Na predstavljanju projekta rečeno je da je verski i kulturni turizam prepoznat kao važan potencijal za razvoj opština Nikšić i Priboj, a budući da su ekonomske aktivnosti, između ostalog koncentrisane upravo na turizamu ova područja imaće koristi od valorizacije postojećih potencijala.

FOTO: V. K.

- Ideja za razvoj ovog projekta leži u činjenici da je diskreciono putovanje u slobodno vreme gde je religija osnovni motiv za putovanje, gde je samo putovanje oblik duhovnog napretka, a odredište mesto bogosluženja i hodočašća popularan u prekograničnom području. Posle skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, hrišćansko nasleđe predstavlja značajan turistički resurs dve zemlje koje treba negovati, promovisati i koristiti. Kroz ovaj projekat je obuhvaćena adaptacija i opremanje istorijske vile u Nikšiću u svrhe hodočasničkog i kulturnog centra i izgradnju i opremanje Centra za posetioce u Pribojskoj banji, brendiranje ciljanog područja kao

turističku atrakciju, razvijanje itinerara za potrebe verskog turizma, kreiranje
priručnika o verskom turizmu kako bi se podržao razvoj ključnog proizvoda i doprinelo
njegovoj održivosti. Projektom je takođe ovuhvaćeno i organizovanje zajedničke prekogranične konferencije na temu izazova u savremenom verskom turizmu i organizovanje prekograničnog seminara za podizanje kapaciteta turističkih radnika, prezentaciju kulturnog verskog i istorijskog nasleđa prekogranične oblasti. Posebna pažnja će se posvetiti zajedničkom podizanju kapaciteta kroz organizovanje treninga u oblasti ugostiteljstva pri čemu će se i licencirati tri turistička vodiča - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, planirane su i dve prekogranične studijske posete, dve promo turističke

ture unapređenog verskog turizma programske oblasti i prezentacija prekogranične
turističke ponude na turističkim sajmovima.

U cilju promocije turističkih potencijala planirano je kreiranje promo-materijala,

promotivnih video-zapisa i kolekcije suvenira.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Crnoj Gori,

Eparhija budimljansko-nikšićka, i Srbiji, Turistička organizacija Priboj i Eparhija
mileševska. Projekat finansira Evropska Unija posredstvom Ministarstva finansija,
Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrednost projekta iznosi 410.430,38 evra, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 336.552,91 evra.

BONUS VIDEO:

HAPŠENjE STEČAJNE MAFIJE U CRNOJ GORI: Priveden Blažo Jovanić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri