POLA DRŽAVE STREPELO OD LAŽNIH BOMBI: Crnu Goru juče pogodio talas anonimnih dojava zbog kojih su evakuisani zaposleni i deca

E. D. CG.

28. 04. 2022. u 07:00

DESETINE obrazovnih ustanova u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Danilovgradu, Beranama, Herceg Novom, Bijelom Polju, Plavu, Gusinju, Petrovcu, Šavniku, Baru i Kolašinu juče ujutru je evakuisano zbog pretećih anonimnih dojava o postavljenim bombama.

ПОЛА ДРЖАВЕ СТРЕПЕЛО ОД ЛАЖНИХ БОМБИ: Црну Гору јуче погодио талас анонимних дојава због којих су евакуисани запослени и деца

Kontradiverzione ekipe u Pljevljima, Foto M. Drobnjak

Zbog pretnji i zbrke koja je usledila nastava je bila obustavljena i u drugoj smeni. Osim na adrese škola, anonimni mejlovi su dostavljeni i na adrese nekoliko javnih ustanova i lokalnih samouprava.

Ko je i zbog čega pretio državnim službama istražuju državni organi, ali zvaničnog objašnjenja zasad nema.

"U školi je podmetnuto mnogo bombi. Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu, sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ, ceo grad će krvariti", sadržaj je mejla koji je stigao na brojne adrese širom Crne Gore.

Potpredsednik Vlade i koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović povodom lažnih dojava rekao je da je posredi pokušaj unošenja nemira kod građana.

- Ništa vanredno se ne događa i nema rasula u sektoru bezbednosti. Postoji i mogućnost da se pojavi lažna dojava o bombi i na Cetinju, gde je zakazana sednica Skupštine.

Upućeni su zahtevi drugim državama da izvrše kontrolu. Da li je ovde posredi neslana šala ili želja da se sistem prikaže nestabilnim nije sasvim sigurno. Verovatno je sve to pomešano, ali završiće se bezbedno - kazao je Abazović.

Škole i zgrade lokalnih samouprava juče su u najkraćem roku evakuisane. Zbog dojava u blokadi su bili i delovi pojedinih crnogorskih gradova.

Predsednik države Milo Đukanović pozvao je nadležne državne organe da hitno reaguju poručujući da bezbednost dece i svih građana, mora biti apsolutni prioritet države i svakog pojedinca.

Na meti anonimnih uzbunjivača našla se i zgrada opštine Bar, u kojoj se nalaze sud i tužilaštvo, kao i prostorije stranaka. Svi zaposleni su evakuisani.

- Nema mesta panici - kazao je kratko za "Novosti" gradonačelnik Bara Dušan Raičević.

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević pozvao je građane da ostanu mirni.

- Strašno je da neko na ovaj način preti. Iz zgrade opštine sam izašao poslednji, nakon što su svi zaposleni evakuisani. Čekamo da organi odrade svoj deo posla i da vidimo šta će se dalje dešavati - kazao je novinarima Kovačević.

Pretnji podmetnutim bombama bilo je i na severu Crne Gore. U Beranama su evakuisani učenici i osoblje osnovnih škola "Vuk Karadžić" i "Radomir Mitrović", kao i "Lubnice", "Polica", "Donja Ržanica". Policija je potvrdila da su evakuisane osnovne škole i u Petnjici, Andrijevici, Plavu i Gusinju.

Pripadnici policije ispred Opštine u Nikšiću, Foto V. K.

Alarmantno je bilo i u Bijelom Polju. Dojave o bombi uznemirile su žitelje Herceg Novog.

Sva deca u ovom gradu su odmah po dojavi evakuisana i upućena kućama, dok policija pretražuje svaku ustanovu na području grada.

U Pljevljima su zaposleni Opštine napustili zgradu, kao i đaci OŠ "Boško Buha". Nastava je prekinuta i u drugim školama, iako bombe u njima nisu prijavljene. Deca su puštena kućama na zahtev zabrinutih roditelja.

ALARM U VRTIĆIMA

ZBOG pretnji o podmetnutim bombama juče je obustavljen rad u svim vrtićima širom države. U Podgorici su nadležne službe, zbog urgentne situacije, roditeljima prenele poruku da u najkraćem roku preuzmu svoje mališane.

MILO POŠTEĐEN

IZ kabineta predsednika Crne Gore demantovali su informacije da je i na njihov mejl upućena dojava o eksplozivnoj napravi.

- Informišemo javnost da su ti navodi netačni i da se aktivnosti u službi predsednika obavljaju uobičajeno - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a