GUBICI NA MREŽI CEH ZA POTROŠAČE: Zbog nove metodologije moguće da će građani u CG dobiti paprenije račune za struju

I. D. S.

27. 04. 2022. u 06:34

GRAĐANI godinama kroz račune za struju plaćaju desetine miliona evra koje nisu potrošili, i samo u periodu od 2015. do 2020. platili su 74 miliona evra za gubitke na mreži i subvencije povlašćenim proizvođačima struje.

ГУБИЦИ НА МРЕЖИ ЦЕХ ЗА ПОТРОШАЧЕ: Због нове методологије могуће да ће грађани у ЦГ добити папреније рачуне за струју

Foto CGES

Ionako papreni računi za struju, do kraja godine bi mogli biti dodatno uvećani većim troškovima za gubitke na mreži, upozorili su iz NVO Akcija za socijalnu pravdu. Takav scenario očekuje potrošače ukoliko budu usvojene izmene metodologije za utvrđivanje prihoda Crnogorskog elektrodistributivnog i elektroprenosnog sistema.

Kako navode iz ASP, Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne delatnosti (REGAGEN) pokrenula je proceduru izmena metodologija za utvrđivanje prihoda CEDIS-a i CGES-a.

- REGAGEN do kraja godine bi trebalo da utvrdi novi prihod tih energetskih kompanija, što se događa u senci velike energetske krize, koja je počela sredinom prošle godine i koja je cene električne energije u Evropi vinula u nebo - rekli su predstavnici ASP.

Foto I. D.S.

Oni su saopštili da su cena i stopa tehničkih gubitaka samo jedan od parametara koji će uticati na račune za struju, uz investicije, amortizaciju, stopu povrata ili ostale operativne poslovne troškove kompanije, od kojih značajan deo vuku zarade zaposlenih. Svakako će, kako su dodali iz ASP-a, i stopa inflacije, koja je značajno uvećana, imati veliki uticaj na buduće račune za struju.

NE RAZMIŠLjAJU O POSKUPLjENjU

U ELEKTROPRIVREDI Crne Gore zasada ne razmišljaju o povećanju cena struje, kazao je direktor EPCG Nikola Rovčanin.

- Ponosni smo što jedino računi za struju nisu rasli u proteklom periodu. Uz to, sačuvali smo i popuste. Taj popust ostaje. U ovom momentu nemamo elemenata na osnovu kojih bismo razmišljali o poskupljenju struje - kazao je Rovčanin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao