KONJEVIĆ ŠEF DIPLOMATIJE - ČIST ĆAR SDP: Mandatar polako okuplja kabinet, ali bez DPS neće moći da se izabere premijerski tim

V. KADIĆ

13. 04. 2022. u 08:38

DOK mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović, broji, kako je rekao, sate i dane do formiranja manjinske izvršne vlasti, predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović zadovoljno trlja ruke. On je na poruku Abazovića da se DPS ne vraća na vlast odgovorio: - Pozivam samo na zdravu logiku - imate vladu koju će činiti partije koje imaju 14, 16 ili 19 poslanika, a potreban im je 41. Razliku između 14, 16 i 19 davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije - kazao je Đukanović.

КОЊЕВИЋ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ - ЧИСТ ЋАР СДП: Мандатар полако окупља кабинет, али без ДПС неће моћи да се изабере премијерски тим

Foto Predsjednik.me

Šef države je i igrom brojki pokazao koliki je uticaj njegove partije na skrajanje buduće vlade i koliku će moć imati DPS. Jer, bez njegove partije, nijedna od tri kombinacije koje su u igri, ne bi imala ni izbliza dovoljan broj glasova da izabere premijerski tim. Evo koliko su bez DPS daleko od "magičnih" 41 u parlamentu.

Sam Đukanović kaže - "ako neko ima 14 poslanika" - misleći na SD, SDP, SNP i Crno na bijelo. Ako se tome dodaju i dvojica albanskih poslanika - dobija se sledeća Milova brojka - 16, a 19 koje spominje bilo bi ih ako se svima njima pridodaju i trojica bošnjačkih parlamentaraca.

Iako je mandatar izjavio da se radi o finišu formiranja nove vlade čini se, ipak, da neće ići tako brzo jer je ostalo još mnogo nedoumica. Juče se moglo čuti, doduše nezvanično, da posle SDP i partija Socijaldemokrata "nišani" neku od funkcija - poput šefa parlamenta, kojem bi predsedavao navodno lider Damir Šehović.

Najviše ćara imaće Socijaldemokratska partija Raška Konjevića koja ulazi u Vladu i to u resorima diplomatije i kulture. Kao novi šef crnogorske diplomatije pominje se upravo Konjević, jedan od protivnika odbrane svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gore i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova. U raspodeli resora SNP treba da dobije mesta potpredsednika Vlade, ministarstva zdravlja, prosvete, sporta, pravde i poljorivrede.

Dugogodišnji poslanik te partije Aleksandar Damjanović najozbiljniji je kandidat za ministra finansija.

Građanski pokret URA će, osim premijera, u novoj manjinskoj vladi imati Ministarstvo ekonomskog razvoja na čijem čelu će najverovatnije biti Goran Đurović, evropske integracije, koje će voditi Jovana Marović, ministarstvo unutrašnjih poslova, ekologiju i urbanizam. Manjinama će pripasti pet resora - Bošnjačkoj stranci ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, nauke i kapitalnih investicija. Albanskim partijama će najverovatnije pripasti ministarstvo rada, kao i socijalno staranje.

SUPROTSTAVLjENI

UKOLIKO u novoj Vladi budu SNP i SDP biće zanimljivo videti kako će se izvršna vlast ponašati ako na dnevni red dođe priča o Temeljnom ugovoru sa SPC, popisu stanovništva, "Otvorenom Balkanu". SDP je još ranije zapretilo rušenjem vlade ukoliko se ove teme sprovedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)