STRUJA U DEFICITU, A KILOVATI NA GRANICI: Crnogorska vlada usvojila informaciju o valorizaciji voda bilećke akumulacije

V. KADIĆ

12. 04. 2022. u 07:39

IMA li Crna Gora osnovu da valorizuje vodu Bilećkog jezera koje jednim svojim delom pripada nikšićkoj opštini?

СТРУЈА У ДЕФИЦИТУ, А КИЛОВАТИ НА ГРАНИЦИ: Црногорска влада усвојила информацију о валоризацији вода билећке акумулације

Foto Arhiva "Novosti"

Ova stara-nova priča ponovo je aktuelizovana nakon što je Vlada u Podgorici usvojila informaciju o valorizaciji akumulacije koja se najvećim delom nalazi na prostoru Republike Srpske. Procenjuje se da je površina sliva Bilećkog jezera koje pripada Crnoj Gori oko 40 odsto, a zapremina jezera koje pripada nikšićkoj opštini je 24 odsto od ukupne Bilećke akumulacije. U dužini od 11 kilometara svoga toka reka Trebišnjica je granična reka između Crne Gore i BiH. Izgradnjom lučne brane Grančarevo, 1965. napravljeno je veštačko Bilećko jezero, koje se prostire na oko 6,5 miliona metara kvadratnih crnogorske teritorije.

Ministarstvo kapitalnih investicija predložilo je Vladi Zdravka Krivokapića da se pokrene postupak za utvrđivanje prava Crne Gore u valorizaciji voda hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero i hidropotencijalu reke Trebišnjice. Podsećaju da je energetski sistem Crne Gore strateška grana razvoja države, a hidropotencijal prepoznat kao jedan od ključnih obnovljivih izvora energije.

Odbor direktora EPCG ukazuje na potrebu da se posle 57 godina višenamenskog korišćenja voda međugranične reke Trebišnjice od strane BiH, Republike Srpske i Hrvatske utvrde prava Crne Gore i da ukoliko ta prava postoje, da se adekvatno zaštite i valorizuju. Kao rešavanje pravične raspodele hidroenergetskog potencijala Hidrosistema "Trebišnjica" veoma važno pitanje za Crnu Goru, jer ona poseduje hidroenergetski potencijal u HES "Trebišnjica" koje u celosti koriste druge države, a istovremeno ostvaruje deficit električne energije.

- Saradnja susednih država se u najboljem vidu odražava i kroz suverenitet nad zajedničkim vodnim resursima. Crna Gora se sa svojim dosadašnjim postupanjem, u odnosu na hidroenergetske potencijale hidrosistema "Trebišnjica", već 48 godina faktički odriče dela svog suvereniteta - smatraju u EPCG.

Ministarstvo kapitalnih investicija predlaže da se formira ekspertski tim. Za ovaj posao veoma je zainteresovana i Opština Nikšić, a predsednik lokalnog parlamenta Nemanja Vuković podseća da nijedan od dosadašnjih pokušaja da se dođe do rešenja prihvatljivog za sve strane nije urodio plodom.

(NE)OSNOVAN ZAHTEV

IZ Elektroprivrede Republike Srpske poručuju da zahtev iz Crne Gore nema nikakve osnove, ali da su uvek spremni za razgovor. Podsećaju da kada je napravljeno Bilećko jezero da se svaka strana saglasila sa izgradnjom tog sistema i da u to vreme nije bilo nagoveštaja za priču koja je aktuelizovana ovih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?