PTIČJI GRIP U CRNOJ GORI: „Situacija nije alarmantna, ali bi mogla da bude“

Tanjug

11. 04. 2022. u 09:44

SITUACIJA sa ptičjim gripom u Crnoj Gori nije alarmantna, ali bi mogla da bude i zato bi trebalo shvatiti svu ozbiljnost situacije, izjavio direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

ПТИЧЈИ ГРИП У ЦРНОЈ ГОРИ: „Ситуација није алармантна, али би могла да буде“

foto: NP Skadarsko j.

Đaković je rekao da je potrebno reagovati da se virus ne bi preneo sa divljih na domaće ptice, kao i da za sada nije registrovano uginuće kod domaće živine.

Đaković je u emisiji "Dobro jutro, Crna Goro" na TVCG rekao da se ptičji grip pre Crne Gore pojavio u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i BiH, kao i da je bilo pitanje dana kad će biti registrovan i u Crnoj Gori.

- Ako uzmemo u obzir da je u toku migracija ptica, logično je da se, ako je tamo bilo bolesti, pojavi i kod nas. Situacija nije alarmantna što se tiče zdravlja ljudi, ali moramo da poštujemo određene mere. Ne smemo dozvoliti da se sa divljih ptica prenese na domaće ptice - rekao je Đaković.

Istakao je da su donete mere koje će doprineti sprečavanju širenja ptičjeg gripa:

- Odredili smo krizno područje. Urađena je analiza, ispostavilo se da je reč o virusu H5N1.

Marija Šoškić Popović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) kazala je da je prema poslednjim podacima u Crnoj Gori zabeleženo 15 uginulih jedinki pelikana na Skadarskom jezeru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

8, 11 ili 12 dana avionom na AFRIČKOM MEDITERANU već od 380 €. Otkrijte!